Начало / Статии / Статии - Великобритания

Саутхемптън - портата на империята

Автор

/

Защо ли винаги пренебрегваме вятъра? Не е ли той онова усещане за единение с природата - тогава, когато ни обгърне в забързани вълни въздух. Вятърът е толкова разнолик - мек и топъл или хладен и свиреп. И някак все ни кара да поемем дълбоко въздух. Да спрем за момент и просто да дишаме…

Такова е усещането и на брега на Саутхемптън. Градът на южното крайбрежие на Великобритания има много специфично разположение. Намира се на полуостров, вдаден във водата, а бреговете му се мият от протоците на река Ичън, река Тест и река Хъмбъл. Град, подходящ както за почивка, така и за екскурзия с разглеждане на забележителности.

Местоположението на Саутхемптън било отправна точка за редица мореплаватели. Пътешествията си започвали от тук редица пътешественици. Първоначално до близките земи на Франция, а по-късно и до далечни неизвестни брегове (Новата земя). Пристанището било свързваща звено на Англия с търговци и дипломати от целия свят. От тук  Саутхемптън получил и названието си “Портата към Империята”.  Градът е отправна точка и за потъналият трагично кораб Титаник (да, същият, на който пътуваше Леонардо ди Каприо).

История…

Градът е запазил множество стари здания, разказващи историята на проспериращия през вековете Саутхемптън. Може да видите средновековни и ренесансови църкви като тази наричаща се “Светото Разпятие”. Тя била издигната през 1320 година, а през 1940 година била бомбардирана от нацистка Германия. Затова през 1957 година била частично реставрирана и посветена като паметник, на загиналите британски воини през Втората световна война.

При разходката си из града не пропускайте да проследите “стъпките” и на класическата писателка Джейн Остин. Тя живяла тук като младо момиче и дори посещавала местно училище. По-късно всяко лято се завръщала вкъщи, а в периода 1806-1809 година дори живяла в Саутхемптън за постоянно. Естествено градът станал вдъхновение за някои от най-известните й романи. Къщата й се намирала на крайбрежната улица, а днес можете лесно да я разпознаете от големия надпис на нея. Ако се интересувате от по-задълбочено проследяване на живота на писателката в Саутхемптън, не се колебайте и се разходете като следвате картата:  тук

Модерният Саутхемптън

Интересното при Саутхемптън е, че освен запазената история, и съвременният живот е силно развит. Тук е един от Топ 100 най-добри университета в света - Университетът на Саутхемптън. Учебната база е една от най-новите във Великобритания, което естествено е подпомогнато и от високите такси за обучение. В града са позиционирани и централите на някои от по-големите компании на Обединеното кралство. 

Освен това и днес морският град има голямо пристанище, на което акостират някои от най-големите круизни кораби. В Саутхемптън има огромни ритейл центрове, които биват зареждани със стоки директно от пристигащите от цял свят товарни кораби. Работа за местните има и затова градът е третият по гъстота на населението град във Великобритания след столицата Лондон и съседния Портсмут. 

Съвсем осъвременени са и културните забележителности в Саутхемптън. Градската галерия има богата колекция, а предлага и временни експозиции от визуално изкуство. Интересна за посещения и с деца, защото се предлагат специални обучителни обиколки. Галерията е описвана като най-отличаващата се в Южна Англия. 

Вижте всички оферти за пътуване до Саутхемптън !

>
10 август 2018 г.

Тагове

Англия

море

история

Забележителности наоколо

Избрани оферти