Начало / Статии / Статии - Великобритания

Кливдън - гости за уикенда на фамилията Астор

Автор

/

Изненадващо уютен за смайващата си големина е този най-величествен от извънградските хотели на Англия, сега собственост на Националния фонд (National Trust) – частна филантропична организация за опазване на исторически паметници.

Кливдън, Таплоу, Бъркшър, Англия

Дори епитети като „импозантна“ и „великолепна“ изглеждат незадоволителни по отношение на аристократичните размери на тази крайградска вила в италиански стил, чийто съвременен вид отразява в голяма степен характера на три поколения от фамилията Астор (преди тях трима херцози и Фредерик, Принц на Уелс), които са живели в нея до 1966 г. (след като Уилям Уолдорф Астор я купува през 1893 г.). Тук са гостували всички английски монарси след Джордж І, както и личности като Бърнард Шоу, Чарли Чаплин, Чърчил и Рузвелт.

През 60-те години Кливдън е и сцената, върху която се разиграва аферата Профюмо. (От разкритието на журналиста Питър Ърл, че британският военен министър Джон Профюмо има връзка с луксозната проститутка Кристин Кийлър, чиито услуги ползва и съветският военен аташе, през 1964 г. пада цялото правителство на консерватора Харолд Макмилан.)

Вечеря в превъзходния ресторант „Уолдоус“ е достатъчно основание, за да предприемете пътуване от Лондон насам, макар че ако останете да нощувате в хотела, ще се наслаждавате и на околните 1504 декара с пътища за езда и пътечки за джогинг. От високите 4,5 м прозорци с прекрасен изглед към река Темза могат да се видят старинните лодки на хотела, сред които и безшумното електрическо кану на Нанси Астор.

Управлявани от лодкари в униформа, те са на разположение за круизи с шампанско преди вечерята или за пикници с кошници с лакомства, приготвени в кухните на хотела. Насладете се на строго симетрично подредените градини, камините в гостните стаи, облечения във фракове обслужващ персонал, залите за вечеря под светлината на полилеи и осезаемата атмосфера на изключителност, достъпност само за подбрани хора, но най-голямо удоволствие може би ще ви достави отношението към вас като към кралски особи, макар и да нямате благородническа титла.

Къде: Таплоу, 16 км северозападно от Уиндзор, Бъркшър, Англия
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в Лондон!

>
02 февруари 2012 г.

Тагове

любопитно

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти