Начало / Статии / Статии - Великобритания

Осбърн Хаус - убежище за отмора на крале

Автор

/


Чарлс Дикeнс е бил привлечен от пясъчните плажове и надвисналите скали на острова край южния бряг на Англия. Днес най-посещаваното място е „Осбърн Хаус“, любимият дом на кралица Виктория и принц Албърт, в който те изживяват някои от най-щастливите си часове.

Осбърн Хаус, о-в Уайт, Лондон, Великобритания

Построен с лични средства на Виктория като място за уединение край морския бряг, именно в него фамилията успява да се отърси от кралските задължения, да се наслаждава на дълги разходки и неофициални семейни вечери, приготвени от деветте деца на двойката. Покрусена от ранната смърт на съпруга си Албърт през 1865г., Виктория иска всичко да остане така, както е било в неговите последни дни.

Днес техният дух изпълва всяко ъгълче в това място, което предлага уникална възможност за надзърване в живота на кралската фамилия, от приятно разхвърлените скъпи семейни, навяващи спомени вещи до спалнята, в която кралицата е издъхнала на 22 януари 1901г.

Островът е любимо лятно място за посещения на британците, привлякло и Алфред, лорд Тенисън сред други благородници. Крайбрежната „Тенисън Даун“ е дала на поета и на тези, които вървят по стъпките му днес, възможността да се насладят на забележителни гледки на Иглите, три скални островръхи кули, върху които се разбиват вълните на Ламанша. Даун е част от дългия 104 км Крайбрежен път (Coastal Path), който заобикаля острова с форма на диамант.

Не пропускайте интериорната забележителност – замъка от ХІ в. Карисбрук. Най-добре запазеният нормански замък в кралството осигурява чудесни гледки за тези, които се изкачат до върха на централната кула на крепостта. Един по-малко ентусиазиран посетител, Чарлс І, е бил държан като заложник тук от Оливър Кромуел през 1647г. в очакване на екзекуция. Опитът му да избяга бил осуетен, когато той се заклещил между решетките на прозореца.

Къде: О-в Уайт: 145 км югозападно от Лондон край главния бряг на Хампшър, Великобритания
Най-добро време: „Каус Уик“, известният островен яхтен фестивал в началото на август.

>
09 август 2011 г.

Тагове

дворци

замъци

любопитно

национални паркове

острови

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти