Начало / Статии / Статии - Великобритания

Замъкът Уиндзор - най-посещаваната историческа забележителност на Англия

Автор

/

Един от символите и стожерите на британската национална идентичност, Уиндзор е най-старият и най-големият замък във  Великобритания, а със своите 1000 стаи и най-големият обитаван замък в света. Сегашната кралица Елизабет ІІ е прекарала голяма част от детството си тук, затова не е изненадващо, че нейните почитатели споделиха мъката Ј, когато един опустошителен пожар частично унищожи 100 стаи в апартаментите за церемониално и лично ползване през 1992 г., нейната annus horribilis [ужасна година]. Възстановителните работи на стойност $53 милиона завършиха през 1997 г. – с участието на мнозина занаятчии и прилагане на същите техники, използвани при началото на строежа на замъка от Вилхелм Завоевателя преди 900 години.


Оттогава тук са живели осем последователни кралски династии. През 1916 г. крал Джордж V приема името на мястото от обич към него и за да отграничи кралската фамилия от нейните германски корени. Най-интересните неща, които могат да се видят при едно пътуване до замъка Уиндзор, са смяната на караула, която се извършва дори когато кралицата не е в резиденцията (макар и с по-малко пищност и кралски знаци); „Кукленият дом“ на кралица Мери, един изключителен замък в миниатюра (всичко е дванайсетократно умалено), проектиран през 1923 г. от архитекта сър Едуин Лътиънс; архитектурната перла от ХVІ в. – параклисът „Сейнт Джордж“, който заедно с Уестминстърското абатство е пантеон на много английски монарси. Под плоския гроб на нивото на земята в центъра е подземната гробница на Хенри VІІІ и неговата трета съпруга – Джейн Сиймор.

Къде: 34 км западно от Лондон.
Цени: вход (за замъка, кукления дом и параклиса) $17.
Кога: всеки ден, макар часовете и залите, отворени за посетители, да са ограничени през април, юни и декември и при определени случаи, когато има кралски или държавни мероприятия.

>
14 юни 2010 г.

Тагове

замъци

Забележителности наоколо

Избрани оферти