Начало / Статии / Статии - Италия

Емилия Романя - италианската област с червеното пенливо вино

Автор

/

NasamNatam.com и кулинарният канал Soul&Pepper TV представят своята нова поредица за кулинарни дестинации и пътешествия.

Не е нужно да разбирате твърде много от вино, за да знаете, че в Италия се правят едни от най-добрите вина в света. В страната не само залагат на невероятния микс от вековна традиция и модерни подходи, но и имат култура на пиене на вино, която превръща всяка чаша в акцент на масата, към който се подхожда с нужното внимание.

Снимка: iStock by Getty Images

Много от областите имат свои емблематични вина, като за Емилия-Романя това е ламбруско.

В Емилия-Романя се намират редица популярни градове като Болоня, Модена, Римини, Форли, Парма, Пиаченца, Равена, Ферара и Чезена, така че шансът да попаднете на територията на това вино е голям, особено ако сте запалени фенове на Ботуша.

Ламбруско е сорт червено грозде, от което се прави едноименното свежо пенливо вино. То е древен сорт, който се отглежда от времето на етруските и древните римляни.

Древногръцкият лекар Педаний Диоскурид, древноримският сенатор Катон Младши и римският учен Плиний Стари са се изказвали с хвалебствия за древната версия на това вино. Лозята се отглеждали лесно и давали богата реколта, затова били популярни. През вековете се появили различни разновидности на ламбруско, като се смята, че и до днес те са повече от 60. Това прави виното с име “ламбруско” изключително разнообразно и понякога може да бъде неочаквано като вкус, в зависимост от това от коя точно разновидност е направена съответната бутилка. За да се различават, днес различните видове ламбруско се отбелязват като различни марки.

Снимка: iStock by Getty Images

Във винените барове (и в магазинита в Италия и отвъд) можете да намерите бяло, розово и червено ламбруско във всички ценови категории. Това, което е сигурно, че в бутилката винаги ще има балончета.

Често наричат Емилия Романя кулинарната столица на Италия и няма как бутилка хубаво ламбруско да не върви с плато сирена или сушени колбаси на маса с карирана покривка и гледка към минувачите по улицата.

Можете да посетите и някоя от винарните, които произвеждат ламбруско, за да научите за тънкостите в производството му от извора. “Кантина дела Волта” се намира край Модена и съществува от 1920 г. Предлага обиколки с гид, разказ за семейната винарна и дегустация на различни видове ламбруско. “Кантина Палтриниери” и “Подере ил Саличето” се намира край градчето Кампогалиано, която се намира на брега на река Секия, също си заслужават да ги посетите и да опитате на място техните интерпретации на тема ламбруско.

*

Открийте още вдъхновение, идеи и рецепти по българския кулинарен канал Soul&Pepper TV!

>
29 декември 2023 г.

Тагове

кулинарен туризъм

любопитно

полезно

Soul and Pepper TV

Забележителности наоколо

Избрани оферти