Начало / Статии / Статии - Италия

Странни фонтани в Европа - три необикновени примера

Автор

/

Не всички фонтани са произведения на изкуството, пред които да немеете от благоговение. Някои са такива произведения, че онемявате в чуденето си защо някой е сложил това насред града. Ето три от най-необикновените решения за фонтани из европейските градове.

Повръщащ фонтан

В квартал Саут Банк в Лондон можете да видите шедьоври на известния скулптор Клаус Вебер. Скулптурите представляват хора с тела от вулканични скали и мраморни глави. Фонтанът е “екологичен”, което означава, че цялата изливаща се вода се преработва и се вкарва отново в действие. По-интересни са местата, от които излиза водата. Това са всички отверстия на човешкото тяло - уста, нос, подмишници и всички елементи на отделителната система. Вода ли бе, да я опишеш!

Пикаещи деца и кучета

Уринирането на публични места е забранено във всички нормални държави. Разбира се, точно в тях обаче пикаещите фонтани са сред най-големите забележителности. Всеки се сеща за пикаещото момченце в Брюксел, известен още като Манекен Пис. Като допълнение към този символ на белгийската столица е създадена и негова сестричка, кръстена Пикаещото момиченце. Пред нея няма толкова дълги опашки, колкото пред малкото й братче, но определено си заслужава да се види. А за финал вижте и Пикаещото куче.

Нептун и женските прелести

Статуята на Нептун е огромен монумент, който се намира в центъра на площад Нетуно в Болоня. Обикновено туристите гледат, обърнали глави нагоре и с болка във врата обикалят уникалната статуя, която се извисява като истински бог над тях. Ако обаче погледнете точно на нивото на очите си, ще забележите четири русалки, поставени в основата на паметника. Седнали на опашките си, те са обхванали с ръце своите гърди. Точно те са атракцията, защото от тях в различни посоки бликат леки струйки вода като символ на плодовитостта.

>
05 април 2017 г.

Тагове

архитектура

любопитно

романтични градове

фонтани

Забележителности наоколо

Избрани оферти