Начало / Статии / Статии - Италия

Голямото завръщане на прозорчетата за вино във Флоренция

Автор

/

Отдавна знаем, че италианците приемат пиенето на вино наистина сериозно - все пак това е народът, който е измислил специално вино, което се пие на сянка!

И ако на много места кризата с коронавируса предизвика шок и паника, италианците от Флоренция вдигнаха наздравица за пандемията по уникален начин - през малките прозорчета, от които едно време продавачите са подавали вино на минувачите.

Тези прозорчета в повечето случаи се намират на нивото на тротоара и до скоро щеше да е почти невъзможно да ги забележите, ако заради повишените изисквания за хигиена и спазване на дистанция покрай кризата с Covid-19 не се бяха появили.

Историята на прозорчетата за вино

В Средновековието от тези прозорчета, които са известни като “bucchette del vino” (буквално се превежда като “дупчици за вино” - ах, колко невинно!), се продавало вино “за из път”. То било по-евтино от това, което се продавало по кръчмите, но не непременно по-лошо, защото тези, които го продавали, били всъщност от местната аристокрация.

Прозорчетата за вино били разположени на стените на техните пищни палати, като от едната страна гледали към избите им с вино, а от другата - директно към улицата. Слугите продавали виното директно на минувачите, без посредничеството на пивниците.

Прозорчетата за вино днес

Прозорчетата са големи точно колкото една ръка да подаде чаша или бутилка вино и да прибере парите. Почти липсващият физически контакт бе причина някои от тези прозорчета да се върнат към някогашните си функции.

Много и различни заведения се намират в исторически сгради във Флоренция, които имат такива прозорчета. Сега от тях можете да си купите вино, коктейли като традиционния за Италия Аперол Шприц, а също така и храна като сладолед или сандвич. 

Любопитното е, че това не е първият път, в който прозорчетата за вино се ползват по хигиенни съображения - според историческите документи това се е случило и по време на голямата чума във Флоренция през 17-и век. И после някой да каже, че историята не се върти!

Днес се смята, че във Флоренция са запазени около 180 такива прозорчета. Срещат се и в други градове в Тоскана. Когато продажбата на вино през дупка в стената спряла да се вписва в законите (към началото на 20-и век), а големите палати се превърнали в жилищни сгради с много апартаменти, дупките за вино били зазидани или префасонирани в пощенски кутии, прозорци на мазета, табла със звънци.  

А преди да се отправите към Флоренция за едно вино през прозорчето, научете и двете най-важни фрази, които добре възпитаният винолюбител произнася, след като си вземе чашата - “благодаря” и “наздраве”: “Грацие! Чин чин!”.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Флоренция! 

>
26 октомври 2023 г.

Тагове

винен туризъм

любопитно

летен туризъм

романтично

кулинарен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти