Начало / Статии / Статии - Италия

Флоренция за начинаещи – какво да не пропускате

Автор

/

Флоренция е в списъка с мечтани дестинации на милиони пътуващи хора по света. Озовете ли се там, независимо дали сте ценители на изкуството, на модата, на хубавите гледки или на хубавата храна, ето няколко неща, които да не пропускате да видите и направите. Столицата на Тоскана никога не може да бъде опозната напълно, казват дори собствените й жители. Но като за начало...

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Катедралата Санта Мария дел Фиоре – трета по големина в света, с 8-ъгълен купол, красиви стенописи и колосален часовник от 1443 г. Изкачете 463-те стъпала до върха на катедралата заради невероятната гледка.

Пиаца дела Синьория – на този площад в сърцето на града ще намерите сградата на Стария дворец, пред който някога аристократите са си уреждали срещи. Отвсякъде ви заобикалят статуи на известни скулптори, включително копие на Давид на Микеланджело.

Фонтанът на Нептун – Вижте близо 500-годишната статуя на Нептун и елате тук по пълнолуние, когато според легендата статуите на русалките оживяват.

Старият мост (Понте Векио) – Едно от популярните места в Италия, където влюбените заключват катинарчета в името на вечната си любов. Покритият мост е окупиран от бижутерски магазинчета, а някога на тяхно място е имало месари и рибни сергии, които обаче взъмущавали отбраното общество заради миризмата.

Площад Микеланджело – Най-високата точка на Флоренция, от която да се насладите на великолепна гледка отвисоко към града. Покривите на града и спокойно течащата река Арно са идеален фон за романтични разходки на 20 минути от центъра. Тук се намира и най-прочутата скулптура на Микеланджело – Давид.

Галерия Уфици – За любителите на изкуството тук са събрани шедьоври от различни епохи, сред които и част от колекцията на Медичите. Рубенс, Тициан, Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рубенс, Рафаело ще ви вдъхновят със своите творения.

Базиликата Санта Кроче – Известна е най-вече с това, че в нея са погребани много прочути италианци, сред които Микеланджело, Данте Алигиери, Макиавели, Галилео Галилей...

Дворецът Пити – бил е резиденция на владетелите на Тоскана, а днес е дом на Музея на среброто, Музея на порцелана, Музея на каляските и Галерията за модерно изкуство. Разходете се из прекрасните градини Боболи, които са част от двореца.

Къщата-музей на Данте Алигиери – това е реконструкция на къща-кула, изградена в района на Флоренция, където се смята, че е роден Данте. В музея се пазят документи, карти и рисунки, съврзани с живота му.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Флоренция!

Източник

 

>
21 февруари 2024 г.

Тагове

галерии

дворци

идеи за уикенд

катедрали

музеи

площади

романтични градове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти