Начало / Статии / Статии - Норвегия

Пътешествие по норвежкото крайбрежие и Нордкап - там, където радостта от полунощното слънце е заразна

Автор

/

Норвежките легендарни круизни параходи „Хуртигрутен“ плават покрай заплетената и затопляна от Гълфстрийм крайбрежна линия – област с изключителни фиорди, ледници, планини и, през летните месеци, слънце, което никога не залязва напълно.

По единствения снабдителен път за изолираните градове на Северна Норвегия – до някои от тях се стига все още само по море – тази флотилия от товарни кораби спира в някои от трийсет и петте пристанища между Берген и Арктическия кръг близо до руската граница в рамките на една 2400-километрова дванайсетдневна кръгова екскурзия. Параходите „Хуртигрутен“ не са луксозни круизни кораби, но с тези пейзажи, удобните каюти и простата храна са част от приключението, докато плавате и влизате в и излизате от големи и малки пристанища.

Някои спирки – като Нордкап, стръмна гранитна скала, извисяваща се на 300 метра над студеното Норвежко море – са достатъчно дълги за екскурзии по желание по земя. Благодарение на разположението на носа, пò на север от Аляска и по-голямата част от Сибир, слънцето остава над хоризонта от 12 май до 1 август и под него от 19 ноември до 25 януари. Платото на носа, на 1280 км от началото на Арктическата ледена шапка, е в по-голямата си част необитавано място с див и романтичен лунен пейзаж – нищо не расте в тази тундра.

Това е място, което посетителите или обикват, или намразват, но то въодушевява любителите на приключения – просто се включете във веселието в бара „Шампан“ в наблюдателния пункт на върха на скалата, където ще се почувствате тъй, сякаш аха-аха и ще паднете от „самия край на света“, както пише един италиански пътешественик през 1664 г.
 

Къде: Берген, Норвегия

Най-добро време: юни-август са най-хубавите, макар и с най-много туристи месеци.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Берген!

>
21 март 2016 г.

Тагове

круизи

романтични места

северно сияние

фиорди

Забележителности наоколо

Избрани оферти