Начало / Статии / Статии - Норвегия

Берген и Тролдхауген - сблъсък на природа, търговия и култура

Автор

/

Основан през 1070 г. и столицата на Кралство Норвегия през Средновековието, Берген е преден пост на мощната Ханзейска лига на балтийските търговски гилдии, организирана през ХІІ в. По това време районът Брюген (Кеят) бил неговият шумен и оживен търговски център.

Снимки: Марина Гърбева, NasamNatam.com

Той все още е забележителна сбирка от фахверкови складове и ханове, които днес приютяват занаятчийски работилници, кафенета и интересния Ханзейски музей. Макар повечето от тях да са били унищожени от поредица опустошителни пожари през вековете (сградата на музея е една от малкото оцелели), повечето постройки са били усърдно (и непрестанно) изграждани наново, докато лигата постепенно не запада през ХVІІІ в.

Красивата романска църква „Св. Дева Мария“ (Mariakirken) e оригинална перла от ХІІ в., която служи като духовното средище на ханзейските търговци в продължение на три века.

Брюген е единственият оцелял квартал с тези дървени сгради с фронтони. Тяхната открояваща се цветова схема с керемиденочервено и охра се разпространява из цяла Северна Европа по време на епохата на ханзейското влияние и на тях до голяма степен Берген дължи своя туристически прякор – Дървеният град.

Малко на юг от Берген е Тролдхауген (Хълмът на троловете), лятната вила от ХІХ в. на музиканта и композитора Едуард Григ (1843– 1907), роден в Берген и погребан край „Тролдхауген“ със съпругата си.

Опитайте да хванете някой концерт тук през лятото или есента – елате през ранното лято за много хваления Бергенски международен фестивал, който представя твърде разнообразни музикални и изпълнителски изкуства, но е винаги доминиран от творчеството на местния маестро, изпълнявано от Бергенския филхармоничен оркестър.

Берген е обграден от седем възвишения (въжената линия до Флоен изкачва 300 м до най-стръмното от тях за великолепни гледки), което го прави не само естествено живописна база, но също най-практичната входна врата към уникалните норвежки фиордни земи.

Еднодневна екскурзия от Берген обхваща най-доброто от това умопомрачително красиво кътче от страната. Започнете с автобусна екскурзия през стръмните шосета с остри завои до Сталхайм за гледка на долината под него. В Гудванген се качвате на корабче, за да плавате през Нерьойфьор (най-тесния в Норвегия) и фиорда Ауланс, едни от най-прелестните разклонения на поразителния Согнефьор.

След тази смайваща панорама на природни красоти идва пътешествието с влак от град Флам на 855 м н.в. и по страничната част на една клисура до Мюдрал. За 20 км и 45 мъчителни минути вашият влак влиза и излиза през двайсет тунела, маневрирайки през двайсет и един остри завоя край безброй водопади.

Уверенията на кондуктора, че влакът е оборудван с пет комплекта спирачни системи – плюс чашка (или две) аквавит в някое от кафенетата на Берген при връщането ви след двайсет и четири часовата екскурзия – ще успокоят раздразнените нерви на всеки.

Къде: Берген: 558 км западно от Осло; „Тролдхауген“: 8 км южно от Берген.
Най-добро време: концерти се провеждат в „Тролдхауген“ от края на юни до средата на ноември и като едно от местата на Бергенския международен фестивал, 11 дни в края на май и началото на юни. На 15 юни е рожденият ден на Григ.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Норвегия!

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Норвегия!

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Норвегия!

>
21 юни 2016 г.

Тагове

романтични градове

семеен туризъм

скандинавия

трекинг

фиорди

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти