Начало / Статии / Статии - Италия

Галериите Уфици - витрина на славните дни на Ренесанса

Автор

/

Тук, в дворец, проектиран през 1560 г. от архитекта Джорджо Вазари за великия княз Козимо де’ Медичи, се намират някои от най-познатите и често репродуцирани шедьоври на западната цивилизации. Тук е най голямото хранилище на ренесансови картини в цял свят и по общо мнение това е една от най-значимите картинни галерии в света. Събирана малко по малко от самите Медичи, превъзходната колекция от несравнимото художествено наследство на Италия обхваща шест столетия – тълпите потвърждават, че залите на Ботичели (Алегория на Пролетта, Раждането на Венера) са сред най-посещаваните.

Тук има и по-ранни чудеса на Ренесанса от такива майстори, проправящи нови пътища, като Чимабуе и Джото; Микеланджело, роден във Флоренция, е представен тук с единствената си запазена картина на платно – Doni Tondo. Прибавете към тях също толкова ключови творби на художници от ранга на Леонардо да Винчи, Пиеро дела Франческа, Филипо Липи,Рафаело... списъкът може да бъде продължен. Стендал загубил съзнание от претоварването на сетивата при разходките по улиците на Флоренция (и без съмнение спирал в много от 66-те музея на града); посетителите на

Уфици вероятно ще преживеят нещо от „синдрома на Стендал“. Подковообразните галерии лесно могат (и вероятно трябва) да бъдат разпределени за повече от едно посещение. Като за капак на деня е добре да се изпие едно кафе в музейния бар с изглед към Пиаца дела Синьория, сърцето на града в миналото и днес.

Къде: Флоренция, Тоскана, Италия
Най-добро време: целогодишно

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Флоренция!

>
12 април 2012 г.

Тагове

галерии

Забележителности наоколо

Избрани оферти