Начало / Статии / Статии - Чехия

Готически фестивал в Кутна Хора, Чехия – върни се в 15-и век

Автор

/

Понякога да попаднеш в готическа сграда или в хилядолетен храм не е достатъчно, за да се почувстваш сякаш пътуваш във времето. Готическият фестивал Royal Silvering of Kutna Hora в чешкия град Кутна Хора обаче допълва готическата атмосфера на улиците и сградите с всички останали екстри – турнири, средновековен театър, шествия с крале, исторически пазар с автентични чешки специалитети...

Всъщност това, с което е най-известна Кутна Хора, е един малък параклис в бившето й предградие Седлец, който доби световна известност, след като снимки от вътрешността му, цялата облицована с човешки черепи, обиколиха интернет.

Смята се, че костите на поне 40 000 покойници са се превърнали в част от интериора на храма.

В миналото обаче Кутна Хора е известна като град на среброто заради намиращите се в близост сребърни мини. По време на фестивала се прави възстановка на влизането на краля на Бохемия Вацлав Четвърти (заедно с кралицата и целия кралски двор, не си представяйте някакви скромни тържества) в града. Това се е случило преди повече от 600 години. Празникът достига своя пик в събота, когато небето в топлата юнска нощ се озарява от фойерверки, а улиците се озвучават от музика и празнуващи хора.

В неделя сутрин Кутна Хора се събужда с тържественото биене на камбаните, а в готическия храм Света Барбара се отслужва така наречената „сребърна меса“.

Кога: Провежда се всяка година в края на юни.

Къде: Кутна Хора се намира на около 80 км от Прага. Градът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вижте и нашите най-добри оферти за екскурзии в Прага!

>
05 юни 2018 г.

Тагове

катедрали

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти