Начало / Статии / Статии - Чехия

Забележителности в Чехия, които непременно да посетите

Автор

/

Чехия означава много неща за много хора. От пулсиращата столица Прага до селцата в Моравия, сякаш останали назад във времето, от трудното, изискващо усилие катерене във високите планини до мързелуването в спа-центровете, от световноизвестния Пилснер до поезията на Сметана и Дворжак, всеки вкус може да бъде удовлетворен.

Прага - прекрасната столица

Сред най-красивите европейски столици се нарежда чешката Прага. Маричка Прага – „малката Прага-майка” - е почти непокътната от Втората световна война, а градският й пейзаж е наистина зашеметяващ. Компактният средновековен център се е запазил като емоционално наситен лабиринт с калдъръмени алеи, стари дворове, тъмни улички и безброй църкви, разположени под строгия "поглед" на 1100-годишен замък. Подвластна на комунизма в продължение на 40 години, Прага днес се е превърнала в една от най-популярните туристически дестинации в Европа. В Прага ресторантите и кафенетата са подредени едно до друго. Когато дойдете в Прага, е добре да си спомните, че това е град не само с впечатляваща история на стотици години, но и град, насърчил едни от вълнуващите архитекти, художници и дизайнери на XX в. Прага е била в основата на централноевропейския модернизъм. През последните години чешката архитектура и интериорният дизайн се преродиха и днес винаги има добра изложба някъде наоколо.

Карлови Вари - трио балнеолечебни курорти в Бохемия

„Чувствам се тъй, сякаш съм в някакъв рай на невинността и непринудеността“, пише Гьоте, който прекарва шестнайсет месеца в Карлови Вари, по-известен в чужбина под немското си име – Карлсбад. В биографиите на Бетховен, Брамс, Бах, Лист и много други неведнъж и дваж се споменава как те са намирали вдъхновение тук по време на честите си посещения. Благодарение на разседните линии в Чехия има над трийсет балнеолечебни курорта в тази област, които все още са функциониращи. Карлови Вари е най-големият и най-прочутият. Само неговият вековен съперник Марианске Лазне (Мариенбад) го доближава по прославеност.За любопитните, които разполагат с време и кола, третият и най-малък член на местното трио от прочути балнеолечебни центрове е Франтишкови Лазне (Франценбад), почти до германската граница.

Чешки Крумлов - приказка и романтика

Чешки Крумлов е оживено, космополитно градче в Южнобохемски край на Чехия. Градът е  с уникална атмосфера, и заобиколено от невероятна природа. Разхождайки се из тесните калдъръмени улици може да намерите изложби на световни известни творци, или да попаднете на музикален фестивал или театрална постановка. Уютните странноприемници, кафенетата и античните таверни служат за забавление на толкова различните туристи. Чешки Крумлов е част от историческото наследство на ЮНЕСКО. В историческият център има над 300 защитени къщи. Тук се намират най – старият бароков театър в света и втория по големина замък в Чехия. Изкуството и културата са навсякъде. Ако сте по – екстремна личност пък можете да се отдадете на рафтинг или плаване с кану по криволичещата Вълтава. Голфът, язденето на кон или просто разпускаща разходка из прохладните гори ще ви осигурят така бленуваното спокойствие и отмора.

Замъкът Храдчани - религиозен и политически символ на мощ и блясък

Високо върху хълмистия Западен бряг на този „Златен град“ може да се види една от най-красивите гледки в Европа: Пражкия замък (Пражки храд), кацнал над лъкатушещата Вълтава, която тече в подножието му, с готическия шедьовър – катедралата „Св. Вит“, – извисяващ се зад него. Тук е възникнал градът Прага и всичко, което се е развило от него, се простира в неговата пословична сянка. Една бавна и спокойна разходка през този живописен град-в-града предлага смайващи изгледи на реката и готическия Карлов мост. Легендарният силует от шпилове и кулички на по-ниско разположения Стар град (Stare Mesto) се извисява над старинните покриви на десния, или източен, бряг. Пражки храд е монументална, наподобяваща крепост сбирка от сгради и дворове, строени в хилядолетието между Х и ХХ в. Неговият духовен център е катедралата от ХІV в., която не е била завършена до 1929 г. От нейните 21 параклиса най-пищният е посветен на „добрия крал“ Венцеслас, светеца закрилник на Бохемия.

Карловият мост - най-големият средновековен мост в Европа

Днешната архитектурна красота на Прага до голяма степен е създадена в славните години на ХІV в. при управлението на Карл ІV, крал на Бохемия и Моравия и император на Свещената Римска империя. Именно Карл основава университет в града и разпорежда през 1357 г. построяването на наречения на негово име Карлов мост, най-любимия и познат образ на Прага. Има четиринайсет други моста над криволичещата Вълтава, но изгледът от долната част на този пешеходен мост към източния бряг е дивно хубав – обхваща забележителния архитектурен меланж върху хълмистия склон на Мала Страна, който води към Пражки храд върху противоположния бряг. Ритуалът на посещаването на знаменития мост в различни часове на деня е задължителен. Да бъдеш рано сутрин върху пълната с лебеди Вълтава, означава да имаш моста за себе си, докато пазещите го статуи са надвиснали като призраци, забулени във вдигащата се мъгла.По обяд тук се струпват местни жители, туристи, странстващи музиканти и други улични изпълнители, както и продавачи на тениски („Чехи, изгонете ги!“). През нощта мостът опустява и става магически, дори омагьосващ.

Ставовски театър - Моцарт е живял в този град на музиката

Прага се радва на небивало културно възраждане след края на 40-годишния комунистически режим. От векове притегателно място за изпълнители на класическа музика („Чех ли е, музикант е“, твърди местна поговорка), тя е отново мечта за любителите на музиката, с престижни международни фестивали и объркващо много възможности за избор за тези, които искат да чуят музиката на Бедржих Сметана и Антонин Дворжак, местни вундеркинди от ХІХ в. Волфганг Амадеус Моцарт обича този град и нарича хората тук „моите пражани“. Той се радва на тяхното уважение, една добре дошла промяна, след като не бил оценен в родната си Австрия. Духът на Моцартовия гений е почти осезаем в пълния с херувимчета Ставовски театър, където се е състояла премиерата на неговата опера Дон Джовани, дирижирана от самия композитор през 1787 г. Щастливата днешна публика вероятно би се съгласила с Гюстав Флобер, че „трите най-красиви неща, създадени някогана този свят, са морето, Хамлет и Моцартовата "Дон Джовани".

Староместският площад - сърцето и душата на Прага

Великолепната архитектурна смесица на най-старата част на град Прага е разположена върху източния бряг на лъкатушещата река Вълтава, току до Карловия мост. Първите градски поселения се появяват тук през Х в., когато един шумен пазар се разраства поради своето стратегическо местоположение край река до търговски кръстопът на Централна Европа. Хиляда години по-късно Староместският площад (Staromestske namesti) е все още самото сърце на Прага. Тук е живял Франц Кафка, но не очаквайте атмосфера на меланхолия и параноя. Днес площадът е същинска сцена с ярки кафенета на открито под чадъри; витрини на магазини, които са хвалебствен химн на kapitalismus; млади хора с делови вид, залепени за своите мобифони; музиканти, мимове и гледачи на таро; и една въртяща се в кръг тълпа от туристи, които идват да гледат ежечасната процесия на апостолите и алегоричните фигури на прочутия 600-годишен астрономически часовник.

„У Флеку“ - шумно и безпорядъчно, пробването на чешката бира

„Където се вари бира, всичко е наред. Когато се пие бира, животът е хубав“, гласи една чешка поговорка. След вечер в пражката най- стара и най-прочута бирария няма да имате никакъв проблем да повярвате, че чехите консумират повече пиво на глава от населението, отколкото всяка друга нация – като изключим това, че тези стотици наливащи се с бира, забавляващи се с халби в ръка люде говорят и пеят на всякакви езици освен чешки. Всеки се оплаква от шума и храната, но мястото е претъпкано от векове – регистрите показват, че разрешително за варене на бира тук датира от 1499 г., а оригиналната „Будвайзер“ е била чешка бира. „У Флеку“ нито изнася, нито бутилира своята знаменита люта бира – и не изглежда да има нужда го прави, тъй като целият свят му идва на крака. Чешки духов оркестър свири традиционна кръчмарска музика през повечето от летните уикенди и ако никога не сте били на мюнхенския Октоберфест, не ви и трябва да го правите след това.

>
14 март 2013 г.

Тагове

градове

идеи за уикенд

Класации

кулинарни изкушения

културни центрове

Забележителности наоколо

Избрани оферти