Начало / Статии / Статии - САЩ

Гранд Каньон - природен шедьовър

Автор

/

Малко са нещата в този свят, които предизвикват такова страхопочитание, както първото зърване на Гранд Каньон (Големия каньон). Хипнотизираният Джон Мюр пише: „Той ще ви изглежда толкова нов, толкова неземен по отношение на цвят, величественост и качество на своята архитектура, сякаш сте го открили след смъртта си на някоя друга звезда“. 2 милиарда години са били необходими на природата да създаде огромната бездна – на някои места 27 км широка – чрез съчетание от разместващо повдигане, ерозия и неумолимата сила на бучащата река Колорадо, която тече 445 км по неговата дължина, километър и половина под неговите извисяващи се ръбове.

Всяка година над 4 милиона посетители се тълпят тук, за да преживеят чудото на неговите непрестанно изменящи се пастелни цветове и непредсказуемата игра на светлини и сенки, но 90 процента от тях никога не преминават отвъд туристическия информационен център, изложбите, музеите и магазинчетата за сувенири край популярния (и задръстен) Южен ръб, на височина 2100 м.

Направете си резервация най-малко година отнапред (или се молете за откази в последния момент) в уникално разположения хотел „Ел Товар“, построен тук от работници индианци от племето хопи през 1905 г. от местен камък и борови трупи. Той е смятан за перлата в короната на всички хотели в националните паркове, а гостите му ще открият защо е така по време на някой спокоен момент в люлеещ се стол върху неговата широка веранда, с гледки от края на света.

 Еднодневни обиколки с мулета тръгват от Южния ръб към Платоу Пойнт (Plato Point), на около половината път до дъното на каньона; нощните ездачи на мулета и пеши туристи могат да отседнат във „Фантом Ранч“, семпло бивше ранчо от началото на ХХ в. и единственото място за пренощуване под ръба на каньона.

От Южния ръб има живописен 376-километров път през силно впечатляваща местност до по-спокойния, отдалечен Северен ръб. На височина 2400 м, той е открит само от средата на май до октомври. Сред най-поетичните начини да опознаете каньона е да го видите отдолу нагоре, спускайки се по пенливите води на река Колорадо, независимо дали с каяк, салове или моторни понтонни лодки. Едно от най-големите приключения в Америка, то има своето гарантирано челно място в късия списък на всеки пътешественик.

Гранд Каньон: Южният ръб е на 370 км северно от Phoenix, 128 км северно от Flagstaff. Северният ръб е на 566 км от Финикс, 336 км от Флагстаф.
Цени: вход в парка $20 на кола.
Най-добро време: май-август привличат най-големите тълпи, така че се ориентирайте към март, април, септември и октомври. Извън сезонните месеци ноември-февруари си имат своята красота.

>
04 май 2010 г.

Тагове

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти