Начало / Статии / Статии - Италия

Болгери - италиански винен град с българска следа

Автор

/

Тоскана отдавна е синоним на вино и наслада от живота, но в един град-музей на виното са издигнали нещата на съвсем друго ниво, а за разкош, мястото има и вековна българска следа.

Добре дошли в Града на виното Болгери, малко населено място в Кастането Кардучи, Тоскана, което дължи името си на военен лагер, който разположили тук група прабългари, съюзили се с ломбардите.

Намира се на 120 км от Флоренция, но във винен план пристига директно от мечтите на познавачите, които ще оценят височайшата среща със Сасикая, Орнелая, Гратамако и други изкискани вина, които са придобили легендарен статут.

Направи си сам винен град

Ако виненият град на италианския предприемач Франко Маленоти те кара да се върнеш към собствените си неосъществени мечти, ето някои подробности от осъщестяването на проекта, върху които да помислиш. На първо място, ще ти трябва вековна ферма в Тоскана (или друг световноизвестен винен регион). След това е добре да си осигуриш художествен директор, който да има поне три Оскар-а, за да проектира винения ти музей, като например Данте Ферети.

За всичко ще са ти нужни поне 12 милиона евро, защото тук вместо на бутафорията, са заложили на първокласно преживяване във всяко отношение.

Сетивен музей на виното

Случвало ли ти се е да се чудиш какви са били виното и храната по време на етруските (преди около 2500 години)? Дори и да не си, мултимедийният Сетивен музей на виното в Болгери ще те пренесе от тези древни времена до Средновековието чрез сетива и емоции. След като си минал през миналото, ще можеш да чуеш историите от съвремието, разказани от самите главни действащи лица. Дегустационната на музея е мястото, където да прецениш кои местни вина да добавиш в списъка си с любими.

Какво друго има в Града на виното

В града има три заведения – ресторант, пицария и заведение в стила на старите тоскански гостоприемници. Тук залагат на органичната и местан храна – повечето продукти са отгледани из съседните ферми, което ги прави свежи и допринасящи за устойчивото развитие на района.

Запиши се за кулинарното училище, за да откриеш тайните на местната кухня или във Винената академия, за да се потопиш в тъкностите на напитката на боговете. Има и хотелска част, а скоро ще бъде открит кампус, където ще се настаняват студенти, изучаващи тосканските вина. 

Всички снимки: World Wine Town Bolgheri

А тук са най-добрите оферти за пътуване до Тоскана!

>
15 март 2024 г.

Тагове

винен туризъм

любопитно

романтични места

Тоскана

вино

Забележителности наоколо

Избрани оферти