Начало / Статии / Статии - България

Самуилова крепост – гледка към три граници

Автор

/

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Всеки е чувал за прочутата битка на цар Самуил и византийския император Василий II Българоубиец през 1014 г. (Беласишката битка), при която 14 000 български войници са пленени и ослепени от византийския владетел. Когато цар Самуил вижда ослепената си армия, получава сърдечен удар и умира.

Всичко това се случва в околностите на село Ключ и Самуиловата крепост. Бронзовия паметник на цар Самуил, който днес посреща посетителите на крепостта, е зловещо напомняне за този драматичен момент от българската история. Скулпторът Борис Гондов е успял да изобрази в позата, превитите колене и израза на отчаяние на лицето цялата тежест, която се е стоварила върху българския цар в този момент.

Гледката от крепостта. Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Всъщност, въпреки името Самуилова крепост, на това място никога не е имало истинска крепост, а само временно отбранително съоръжение, издигнато най-вероятно около 1009-1013 г. Имало е с ровове, пълни с вода, укрепления от пръст и дървена наблюдателна кула – все конструкции, които не оцеляват през вековете, за да ги видите така, както са били някога. На мястото на кулата са издигнати четири пилона, от които можете да се насладите на красивата панорама към три държави – Гърция, Македония и България. Особено живописно е по залез.

Снимка: Мария Ангелова/NasamNatam.com

В залата за експозиция ще научите повече за битката и за историята на региона и ще видите част от намерените при разкопки предмети. Векове преди Самуил, на това място са живели славяни от племето струмяни, които обитавали землянки. Днес можете да надникнете във възстановка на славянска землянка и да видите как са живели нашите предци преди столетия.

Самата Самуилова крепост днес е парк-музей и разходката сред останките е глътка свеж въздух. Работно време: 8 – 16 часа (почивни дни: неделя и понеделник). На 20 км от Петрич.  

>
02 май 2017 г.

Тагове

крепости

крепостни стени

музеи

цар Самуил

Забележителности наоколо

Избрани оферти