Начало / Статии / Статии - Италия

Ла Поста Векия - бившето крайморско убежище на Гети

Автор

/


Джон Пол Гети, някога най-богатият човек в света, не е вече тук (той напуска Италия през 1975 г., една година преди смъртта си), но все още може да се почувствате като един от неговите най-глезени гости в „Ла Поста Векия“, великолепната вила, която някога е била крайморският му дворец.

„Ла Поста Векия“, Локалитa Пало Лациале, Лацио, Италия

Петролният милиардер и изключителен колекционер на творби на изкуството придава нов смисъл на израза „няма друго място като дома ти“ и в голяма степен луксът тип „парите-са-без-значение“ и силното усещане за лично защитено пространство, което той е изисквал, са останали непокътнати.

Гети купува вилата от своя приятел княз Одескалки, чиито предци я изграждат в 1640 г. за гости, посещаващи фамилния съседен замък от ХV в. – все още обитаван днес от потомци на благородния род. Американският магнат харчи милиони, събирайки огромна колекция от произведения на античното изкуство и старинни предмети (сватбената ракла на Мария де Медичи и оригинални гоблени са само няколко от хилядите достойни за музей предмети), все още подредени в тази чудесна вила със седемнайсет стаи за гости.

По чиста случайност неговите архитекти откриват античните основи на една римска вила – може би на две, – върху която е построена сградата от ХVІІ в. В това, което днес е малък неформален музей, разположен под вилата, сложни мозаечни подове са показател за богатството и охолството на тези антични римски земевладелци (някои
дори предполагат, че тук е живял император Тиберий).

Днешните гости се наслаждават максимално на изтънчения начин на живот, все същото вечно спокойствие на едно несравнимо хапване на открито върху великолепната крайморска тераса, на светлинни години далеч от великолепието на Рим, caput mundi (главата на света, т.е. център на вселената).

Къде: Локалитa Пало Лациале, 37 км от Рим,  Лацио, Италия
Най-добро време: март-юни, септември и октомври.
 

>
05 март 2012 г.

Тагове

любопитно

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти