Начало / Статии / Статии - Италия

Непознатата Европа: Тихата Ферара в Италия

Автор

/

По-малка от Болоня и по-малко известна от Парма и Модена, Ферара едва ли е сред първите места, които ви идват на ум, когато планирате пътуване из италианския регион Емилия Романя. Въпреки това градчето е пълно със съкровище и си заслужава да му отделите място в маршрута си, дори и за един ден. Тъй като остава встрани от погледа на повечето туристи, тук ще откриете спокойствие и тишина

Няма как да не започнете обиколката си на града от Катедралата на Ферара. Посветената на Сан Джорджо сграда е на близо 900 години и е символ на града, Фасадата й е комбинация от ренесансов и романски стил. Намира се на централния площад на града, който е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Снимка: iStock by Getty Images

Катедралата има собствен музей, залепен за сградата на Музея на Ферара, в който се разказва не само историята на сградата, но и факти за други религиозни сгради в града. След като разгледате оригинални предмети от храмовете във Ферара, включително панели от орган, можете да поседите насред неземната тишина на вътрешния двор на музея. Усещането е невероятно.

Във Ферара можете да видите част от историята на Италия, която не е толкова видима на други места - Еврейското гето. Животът на евреите в Италия е турбулентен през вековете и от 1627 до 1861 г. във Ферара те са били принудени да живеят в сегрегация. За целта всички са изселени с гето, като е забранен достъпът им до училища и други обществени сгради. Евреите си построили и собствени културни центрове, които служели и като училища. Днес портите на гетото са махнати, а много от сградите са реновирани. Някои все пак са в автентичния си вид, за да разказват с уважение за неприятните моменти в историята.

Докато се разхождате из центъра на Ферара, ще видите внушителна сграда с мраморна фасада - Палатът на диамантите, Фасадата му е направена от мраморни плочи, оформени като огромни диаманти, откъдето идва и името му. Не подминавайте прибързано - вътре се намира Националната галерия на Ферара, която пази произведения на изкуството от Средновековието до наши дни, с което ви позволява да проследите промяната на стиловете и естетиката през вековете. Тук има и няколко творби от колекцията на фамилията Есте, която управлява Ферара в продължение на 350 години.

Снимка: iStock by Getty Images

И като споменахме Есте, можете да посетите фамилното имение - Естензе Кастело (или Замъкът на Есте). Оттук в продължение на векове се вземат решенията за жителите на града. В началото замъкът изглеждал по-скромно, но след масовото недоволство от вдигането на данъците през 14-и век, бил укрепен с кули, ров и падащ мост. Всички тези неща са непокътнати до наши дни и можете да се разходите сред стаите на замъка.

Снимка: iStock by Getty Images

Никоя разходка из италиански град, разбира се, не може да мине без лежерни обиколки по градските площади. Ферара не страда от липса на такива - някои оживени и пълни с туристи, а други нереално тихи и спокойни.

Снимка: iStock by Getty Images

До Ферара лесно можете да стигнете с влак от Болоня и други големи градове в района, включително и от Венеция.

Вижте актуални оферти за пътуване до Италия!

>
01 декември 2022 г.

Тагове

любопитно

полезно

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти