Начало / Статии / Статии - Италия

Лидо ди Венеция: островът, който е умалена версия на Венеция

Автор

/

Всеки е чувал за Венеция. Всеки, който е бил във Венеция, е плавал поне веднъж по каналите. Но малцина са онези, които са стигнали до остров Лидо ди Венеция, който се намира само на 10 минути с лодка от площад Сан Марко, за да видят една умалена версия на прочутия романтичен град, но с две важни допълнения: зеленина и плаж.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако ви се струва, че единственото, което липсва на Венеция, за да бъде перфектната дестинация, е пясъчен плаж с крайбрежни барове и лек бриз, просто не сте търсили достатъчно добре.

Лидо ди Венеция се намира съвсем близо до прочутия град точно и на практика прегражда лагуната на Венеция. Дълъг е около 10 км и по официални данни е дом на около 20 000 постоянни жители.

Островът е като умалена версия на Венеция - и тук ще видите каналите, в които се отразяват грандиозните фасади на историческите вили. Но с тази разлика, че тук вилите разполагат с просторни зелени дворове, а не са наредени като кибритени кутийки една до друга.

На Лидо ди Венеция има и прекрасни пясъчни плажове - любимо място за летни бягства на местните венецианци и до ден днешен. Много от тях са към хотелски комплекси, но в северната и южната части на острова има и просторни обществени плажове.

Снимка: iStock by Getty Images

В историческа сграда, някога дом на казиното във Венеция, днес се провежда прочутият филмов фестивал във Венеция. По време на провеждането му (в края на август и началото на септември) хотелите на Лидо ди Венеция са резервирани, при това за години напред.

Освен това за разлика от Венеция, на Лидо има автомобилно движение. Можете да стигнете с ферибот до Венеция и до летището. Ако предпочитате градски транспорт, корабчетата “вапорето” свързват Лидо с Венеция, като се движат дори и през нощта.

На острова има две населени места - град Лидо (простиращ се напряко през острова с излаз и към морето, и към лагуната) и селото Маламоко (с излаз откъм страната на лагуната).

Снимка: iStock by Getty Images

Съвет от местните: Застанете на пристанището за чудесна гледка към Венеция и площад Сан Марко, а за наистина магическо преживяване, качете се на лодка към Венеция по време на сутрешните мъгли.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Венеция!

>
11 юли 2023 г.

Тагове

любопитно

острови

романтични места

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти