Начало / Статии / Статии - Италия

Лидо ди Венеция: островът, който е умалена версия на Венеция

Автор

/

Всеки е чувал за Венеция. Всеки, който е бил във Венеция, е плавал поне веднъж по каналите. Но малцина са онези, които са стигнали до остров Лидо ди Венеция, който се намира само на 10 минути с лодка от площад Сан Марко, за да видят една умалена версия на прочутия романтичен град, но с две важни допълнения: зеленина и плаж.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако ви се струва, че единственото, което липсва на Венеция, за да бъде перфектната дестинация, е пясъчен плаж с крайбрежни барове и лек бриз, просто не сте търсили достатъчно добре.

Лидо ди Венеция се намира съвсем близо до прочутия град точно и на практика прегражда лагуната на Венеция. Дълъг е около 10 км и по официални данни е дом на около 20 000 постоянни жители.

Островът е като умалена версия на Венеция - и тук ще видите каналите, в които се отразяват грандиозните фасади на историческите вили. Но с тази разлика, че тук вилите разполагат с просторни зелени дворове, а не са наредени като кибритени кутийки една до друга.

На Лидо ди Венеция има и прекрасни пясъчни плажове - любимо място за летни бягства на местните венецианци и до ден днешен. Много от тях са към хотелски комплекси, но в северната и южната части на острова има и просторни обществени плажове.

Снимка: iStock by Getty Images

В историческа сграда, някога дом на казиното във Венеция, днес се провежда прочутият филмов фестивал във Венеция. По време на провеждането му (в края на август и началото на септември) хотелите на Лидо ди Венеция са резервирани, при това за години напред.

Освен това за разлика от Венеция, на Лидо има автомобилно движение. Можете да стигнете с ферибот до Венеция и до летището. Ако предпочитате градски транспорт, корабчетата “вапорето” свързват Лидо с Венеция, като се движат дори и през нощта.

На острова има две населени места - град Лидо (простиращ се напряко през острова с излаз и към морето, и към лагуната) и селото Маламоко (с излаз откъм страната на лагуната).

Снимка: iStock by Getty Images

Съвет от местните: Застанете на пристанището за чудесна гледка към Венеция и площад Сан Марко, а за наистина магическо преживяване, качете се на лодка към Венеция по време на сутрешните мъгли.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Венеция!

17 май 2021 г.

Тагове

любопитно

острови

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти