Начало / Статии / Статии - Холандия

Музеят Крьолер-Мюлер - в сърцето на един природен резерват

Автор

/

Скокнете на един от безплатните бели велосипеди, оставени за обществена употреба, и се отправете към центъра на необятния природен резерват „Де Хоге Вельове“, най-големия холандски национален парк, за да видите забележителната колекция от произведения на изкуството в музея „Крьолер-Мюлер“.

Музеят „Крьолер-Мюлер“, Апелдорн,  Холандия

И паркът, и колекцията са оставени на холандската държава през 1938 г. от индустриалеца Антон Крьолер (52-та хиляди декара гори са били негово частно ловно имение), чиято съпруга, Хелене, отдава живота и състоянието си, за да събере 278 творби на Ван Гог.

Те са акцентите на музейната изложба, но това далеч не е всичко, което може да се види тук. Като прибавим сбирката на амстердамския обновен музей „Ван Гог“, може да се каже, че е събрано почти цялото творчество на холандския майстор от ХІХ в., включително една от Слънчогледите, Мостът в Арл и Арлезианката.

„Крьолер-Мюлер“ започва да колекционира творби от други големи художници, предимно от ХІХ и ХХ в., сред които Курбе, Сьора, Пикасо и Мондриан. Около музея е една от най-големите в Европа скулптурни градини – 188 декара,
препълнени с творби от скулптори на ХХ в., като Хенри Мур, Ричард Сера и Клаас Олденбург.

Ако разполагате с достатъчно часове през деня, приберете колелото в колата си и карайте няколко километра, за да посетите близкия Хет Лоо, наскоро ремонтиран кралски дворец и градини. Той е построен през ХVІІ в. от принца и принцесата на Оранж, които след това се възкачват на трона на Англия като Уилям и Мери.

Версай в умален мащаб, дворецът приютява един наскоро организиран музей, честващ историята на Оранската династия, но симетричните барокови градини са перлата в тази кралска корона.

Къде: Апелдорн (89 км югоизточно от Амстердам), Холандия
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в Амстердам!

Виж още:

Екскурзия в Брюксел

Екскурзия в Париж

Екскурзия във Франкфурт

>
21 януари 2012 г.

Тагове

дворци

кралски дворци

културен туризъм

любопитно

музеи

музеи на изящните изкуства

национални паркове

социален туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти