Начало / Статии / Статии - Тайланд

Какво да правим по време на полет: (не)обикновени идеи за в самолета

Автор

/

Всички обичаме да летим, особено, когато отиваме на почивка. Естествено се качваме ентусиазирани на борда и чакаме с нетърпение да излетим към (не)познатите и вълшебни места. Ентусиазмът обаче бързо се изпарява, когато задникът ти започне да се сплесква на седалката, а човекът до теб захърка.

Първият път когато летях със самолет, всичко ми беше интересно. Обаче още на втория полет ме налегна скука. Ако полетът ви е повече от 2 часа, е съвсем вероятно през главата ви да започнат да прехвърчат самоубийствени мисли. Зачудих се какво правят другите пасажери, за да убият време. Бързо се сещате, че има точно две неща, които са очевиден избор – спане и игрички на телефона. Тогава все още не бях открил Spotify Premium и музиката, с която разполагах в момента, разбира се, беше всичко друго, но не и това, което ми се слушаше.

Въпросът е как да направим часовете, прекарани на борда, по-приятни. Затова реших да направя кратък списък с дейности, които ще накарат времето да лети. Някои от тях са забавни, а други не чак толкова. Идеята е, че каквото и да правите, при всички случаи ще ви е по-готино, отколкото да гледате в тила на човека пред вас. Добре, признавам си. Това понякога може също да е забавно.

1. Четенето не убива

След спането и игрите на телефона, четенето е може би най-популярната дейност, която е позволено да извършвате в пътнически самолет. Вземете си интересна книга, защото иначе рискувате отново да забиете празен поглед в плешивия врат пред вас. Четенето не само, че не убива, но има и магическата способност да превръща часовете в минути. Освен ако не сте си взели „Любов по време на холера“. Тогава минутите се превръщат в години и самолетът никога няма да кацне, а вие още няма да сте прочели и първата глава, защото най-вероятно ще сте умрели от скука.

От друга страна, ако имате електронен четец, сте неуязвими към творбите на Маркес. Заредете четеца си с няколко интересни книги и хич няма да усетите кога е минал полетът.

2. Писането също влиза в арсенала ви

Така и така споменахме четенето, нека кажем няколко думи и за неговото другарче писането. За много хора то е втора природа, а да пишеш във въздуха на 10 км над земята, си е съвсем друга бира. Вдъхновението няма как да не ви удари, тъй като е доказано, че всички музи хвърчат из небето. Разбира се, не е нужно да напишете цял роман от начало до край (ако можете, 'що пък не!). Ако имате блог, можете да напишете нов блог пост и да споделите със своите последователи какво е да пишеш от въздуха. Все пак блогването от самолет си е турбо гъзария.

Обикновените хора, които нямат блогове, също могат да драснат туй-онуй. В природата ни е да имаме мнение по всички въпроси. Материализирайте мислите си на хартия (или лаптоп, или драскайте с ножче на седалката пред вас – Локо София винаги е добра идея. Да се разберем отсега: последната "винаги добра идея" не сте я чули или чели от мен.). Сега сериозно – есе, разказ, поезия, пътепис, все нещо ще излезе от главата ви. Можете да напишете абсолютно всичко – песен, сценарий, текст за песен, нова оригинална псувня. Мисълта ми е, че имате въображение и то е вашият най-добър приятел по време на скучните моменти – експлоатирайте го, бийте го, завържете го и го нахренете с черупките от яйца на динозаври и вижте какво ще стане.

Дори да не се чувствате особено креативни, винаги остава варианта да напишете писмо до близък за вас човек. Плюс това, кога за последно изпратихте истинско хартиено писмо и то от интересна дестинация?

3. Защо любимата ви песен ви е любима?

Всеки има поне една любима песен или изпълнител. Замисляли ли сте защо определена песен или изпълнител са толкова специални за вас? Защо музиката им ви впечатлява? С какво даден артист се отличава от останалите? Какво означава тяхната музика за вас? Какви емоции изпитвате, когато я слушате? Защо имаме склонноста да въртим една и съща песен цял ден без да ни писне?

Музиката е много повече от няколко акорда и три реда думи, разбъркани като миш-маш. Според мен, това, което прави едно парче специално и уникално, са малките детайли. На тях обаче не им обръщаме съзнателно внимание в ежедневието си. Когато сте на борда, обаче, имате достатъчно време да обърнете внимание на любимите си песни и най-накрая да разберете защо ви кефят толкова много. Анализирайки музиката, анализирате себе си, а това в повечето пъти води до приятни емоции.

4. Направете си списък

Забравете за скучните списъци от типа „Да се свърши до края на седмицата“. Тръгнали сте на почивка и е време да се забавлявате и да си припомните колко сте готини. Поради тази причина избройте поне десет неща, с които се гордеете. Или 5 неща, които ви се ще да направите веднага, след като слезете от самолета. Какво още? Ако твърдо сте решили да си съсипете настроението, си припомнете всички пъти, когато са ви зарязвали или когато сте се чувствали като пълен глупак.

5. Измислете нещо ново

Не всеки е роден с предприемачески дух, но всеки е потребител. Като такива имаме поглед над нещата, които предприемачите понякога пропускат. Например, трябва ви някакво приложение, обаче нищо налично в АppStore-а не е това, което търсите. Това е вашият шанс да измислите нещо полезно (или безполезно), на което хората ще се кефят.

Развихрете въображението си и измисляйте всякакви забъркани неща. Може да ви се струват глупави и невъзможни, но не забравяйте, че всеки гений е малко луд. Хващам се на бас, че ако изнамерите как да накарате жена ви да не мрънка (или мъжа ви да не пие), ще станете не само богати и известни, но и ще получите Нобелова награда за мир.

Какво още?

Ако никоя от гореизброените идеи не ви е по вкуса, имам още няколко карти, скрити в ръкава. Защо просто не си поговорите със съседа ви по седалка. Звучи скучно? Направете го по-интересно, като се представите за някой друг – можете да бъдете милионер, известен актьор, художник, терорист (това май не е добра идея за самолет), философ, президент, сещате се – всичко, което ви се иска да сте, но не сте, можете да бъдете в този момент. Достатъчно добри ли сте, за да убедите непознат, че сте някой друг, но не и себе си?

Разбира се, винаги имате опцията да бъдете просто себе си и да подхванете общи теми с човека до вас. Знам, понякога да заговориш непознат, е най-трудното нещо на света, но пък ако ви се получи, следващия път може и да ви е по-лесно, когато ви се наложи да говорите с непознати.

Имам още две предложения, които, признавам си, не са от най-умните. Вариант А) влюбвате се в някого и осъзнавате, че повече никога няма да го срещнете, става ви тъжно и го добавяте в списъка от точка 4. Вариант Б) накърквате се порядъчно, изпивайки дузина мини бутилчици с предпочитания от вас алкохол от бордното меню. Сега тук има няколко възможни сценария – най-безболезнено за вас и останалите ще е просто кротко да заспите. Другите опции са – започвате да се смеете и да се закачате с останалите, а ако и те се забавляват, то вие сте на най-готиния самолет. Не слизайте никога от него. Шегата настрана, да сте пиян на борда е наказуемо и може да изядете солена глоба. По-добре се придържайте към някое от другите предложения или скучайте. Пребройте космите по врата на чичака пред вас или открийте незабележими начини да търсите шоколад в носа си. Ако все пак намерите, не го яжте, ще ви видят и тогава пак ще имате какво да добавите в списъка от т.4.

Цялата идея на тази статия беше да ви покажа, че всъщност има какво да се прави по време на дългите полети и времето да мине неусетно. В случай, че много, много, много искате да летите до безкрайност, четете Маркес.

>>> РАЗГЛЕДАЙТЕ ОФЕРТИ ЗА ПЪТЕШЕСТИЯ СЪС САМОЛЕТ, КЪДЕТО ДА ПРИЛОЖИТЕ ИДЕИТЕ ОТ СТАТИЯТА!>>>

>
06 декември 2023 г.

Тагове

идеи

любопитно

полезно

самолет

самолетни екскурзии

Забележителности наоколо

Избрани оферти