Начало / Статии / Статии - Малайзия

Пенанг - перлата на Малайзия

Автор

/

 

Без да бъде остров на слънцето и забавленията (макар да има оградени от палми, засенчвани от казуарини плажове на своето северно крайбрежие), Пенанг е бил оживен културен кръстопът от първото заселване на хора от Запада в Далечния изток през 1786 г. Навремето пристанищните градове по Малакския проток са стратегически спирки по европейските търговски доходоносни маршрути от Мадрас към Кантон. Днес това е една от най-колоритните мултиетнически общности в Малайзия, а и в цяла Азия, с малайци мюсюлмани, индийци от различни религии и китайци будисти, които успешно живеят заедно.


Пенанг - Малайзия

Островът признава и показва своето наследство по един по-автентичен начин от Сингапур например. В главния град Джорджтаун разходка с триколна велорикша е класически начин да се насладите на най-добре запазената английска колониална архитектура в Югоизточна Азия. Магазини, храмове и родови домове от колониалната ера правят китайския квартал на Пенанг автентичен.

Последвайте някогашните англичани и се качете на въжената линия за развлекателна разходка до 816 м н.в. през гъстата джунгла и бамбукови горички до върха на възвишението Пенанг, където можете да избягате от горещината и да се порадвате на панорамната гледка на острова и неговото пристанище. И не си тръгвайте от острова, без да посетите наскоро обновения хотел „E&O“. Родствен на сингапурския „Рафълс“ и „Странд“ в Янгон, Мянма, той е построен през 1884 г. и днес е едно голямо напомняне за колониалните времена, когато посетители като Ноел Кауард, Ръдиард Киплинг и Съмърсет Моъм са си пилеели времето над коктейли с джин върху  разхлажданата от бриза веранда.

Какво: град, хотел. Пенанг: 402 км северозападно от Куала Лумпур. Всекидневни полети от Банкок, Сингапур и Куала Лумпур.
Най-добро време: септември-февруари.

Виж актуалните оферти за пътуване до Малайзия!

Виж още:

Екскурзия в Борнео

Екскурзия в Сингапур

Екскурзия в Банкок

 

>
25 юли 2010 г.

Тагове

екзотика

Забележителности наоколо

Избрани оферти