Начало / Статии / Статии - Тайланд

Заливът Пхангнга - страховити варовикови върхове над зелени води

Автор

/

Почитателите на Джеймс Бонд могат да си спомнят за залива Пхангнга като за прекрасния остров, на който се разиграваше действието във филма Мъжът със златния пистолет, голяма част от който е заснет на Кох Пхинг Кан, и който западняците оттогава наричат Островът на Джеймс Бонд. Като оставим славата от киното настрана, това изобилие от страховити варовикови планински върхове, издигащи се над зелените като шам-фъстък води на Андаманско море, е един от най-красивите природни феномени.

Заливът Пхангнга, Тайланд

Разположени точно край южния тайландски бряг, близо до Краби, острите оголени скали на залива се извисяват на 300 м височина, повечето покрити с гъста растителност и някои с форма, наподобяваща определени животни (Кох Ма Чу, или остров Малко куче) или други познати неща (Кох Кхай, или остров Яйце).

В някой сив ден тези острови, с техните миниатюрни лагуни и мангрови мочурища, добиват мистичната атмосфера на китайски акварел. Много от гърбавите и нащърбени островчета са пълни с пещери и кухини, украсени със сталактити и сталагмити. Идилични плажове и рибарски села с наколни жилища могат да бъдат разгледани с морски канута или дълги лодки.

Достъпен само с лодка през извисяващите се като кули карстови оголени скали, курортният комплекс „Раявади“ е разположен в една тропическа дъждовна гора на нос Пхра Нанг, населявана от диви маймуни и екзотични птици. Това е едно от най-необичайните разположения на хотел в света.

Курортът е построен върху сенчеста кокосова плантация, която е оставена действително незасегната по време на екосъобразното изграждане на 100 осмоъгълни двуетажни павилиона. Цели три плажа в гънките на Андаманско море заобикалят имота и са неговата неоспорима забележителност.

Един от тях, белият като пудра Пхра Нанг, е обявен от познавачите за един от най-красивите в света и определено един от най-хубавите в Азия.

Къде: на западния бряг на Южния полуостров на Тайланд, близо до Пукет
Най-добро време: октомври-април

>
28 март 2012 г.

Тагове

заливи

любопитно

острови

плажове

природни забележителности

скални образувания

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти