Начало / Статии / Статии - Гърция

Остров Родос - мост между Европа и Изтока

Автор

/

Благодарение на своето стратегическо местоположение в античните търговски маршрути, икономиката на Родос винаги е била  процъфтяваща.

Малко останки от древността (30-метровият бронзов Родоски колос, едно от седемте чудеса на света, е продаден като отпадъчен метал земетресение). Но Средновековието – период на острова, доминиран от кръстоносците от Ордена на рицарите на св. Йоан – се хвърля в очи навсякъде в Стария град, най- големия обитаван средновековен град в Европа.

Снимка: iStock by Getty Images

Чудесно запазените стени са един от най-големите средновековни паметници в Средиземноморието, илюстриращи инженерните възможности и финансовите и човешките ресурси, с които разполагат рицарите, за да държат настрана неверниците.

Пет километра дълги, до 12 метра дебели в някои места и заобиколени от двоен ров, стените обграждат Стария град, впечатляваща рамка на това  което е само по себе си исторически монумент.

Рицарите били разделени на седем „езика“, или страни на произход, под които техните „странноприемници“ били познати – и все още са, с табелки, идентифициращи такива бивши места за квартируване като „Странноприемница на езика на Прованс“ и „Испански дом“.

Родос е само на 18 км от брега на Турция и дори могъщите стени не са могли да опазят рицарите от Сюлейман Великолепния и османлиите през 1522 г. Естетическото влияние на 300-годишното турско присъствие може все още да бъде наблюдавано из целия Стар град. Най-приятното място за отсядане в рамките на стените е семейният хотел „Сан Николис“, приютен в една средновековна сграда, чиято градина върху покрива предлага изискана закуска с фантастични изгледи.

Остров Родос
Старият град: дневни полети и всекидневен ферибот свързва Атина и Родос в силния сезон (пътува се 16 до 18 часа).
Най-добро време: април-ноември.

Вижте актуални оферти за почивка в Гърция!

>
21 март 2023 г.

Тагове

гръцки острови

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти