Фетие

За града

Оферти

Статии

Фетие / Fetie

Фетие (Fethiye) е морски курорт в Турция, разположен на западния бряг на залива Фетие на брега на Средиземно море. Курортът предлага чудесни плажове, исторически забележителности и е любимо място на парапланеристите. Фетие има отлично пристанище, а атмосферата в него е мултинационална, особено през туристическия сезон. Това е може би единственият град в света, в който можете да видите саркофази на улицата, които стават особено впечатляващи през нощта, когато са осветени. Саркофазите, гравирани в ликийски стил, са на различни места из целия град и според формата си показват какъв човек е бил погребан вътре.

В древността града се е наричал Телмесос и е бил разположен в областта Ликия. В околностите на града, както и на много от близките острови, има останки от древната ликийска култура.

Важна информация

Население: 50 000 души

Валута: Турска лира (TRL)

В града има няколко АТМ устройства, waluta movete da obmenite w bankite.

Уебсайтове за Фетие: www.fethiye.net, www.gofethiye.com

Телефонен код: +90 252

Език: Официалният език е турски, но почти всички във Фетие говорят английски. 

Транспорт

Летище

Най-близкото международно летище е Даламан. Оттам можете да вземете директен автобус за Фетие. Автобусите са съобразени с пристигащите полети.

Автобус Фетие - летище Даламан: www.havas.net/en/shuttle-parking/dalaman/

Уебсайт на летище Даламан: www.atmairport.aero

Лодки

Десетки лодки с всякакви размери потеглят всяка сутрин около 10:00 часа от пристанището на еднодневни ексурзии до лагуни, малки островчета, пещери. Цената се договаря, като обикновено в нея е включен и обяд, но обикновено варира между 15 и 45 турски лири за цял ден.

Ферибот се движи между Фетие и гръцкия остров Родос, като през туристическия сезон тръгва всеки ден в 9:00 часа и се връща в 16:00 часа. Двупосочен билет излиза около 120 турски лири.

Градски транспорт

Градският транспорт се състои от минибусчета, които на турски се наричат долмуш (dolmuş). Те се движат на малки интервали от време не само в рамките на града, но и до близките градчета. Шофьорът ще ви спре където пожелаете по маршрута на бусчето. Билетът струва 1,70 турски лири независимо от разстоянието.

Заведения

Рибният пазар, който се намира в центъра на града, е заобиколен от многобройни ресторантчета, които ще сготвят рибата, която сами сте си купили. 

Фетие предлага разнообразие от заведения, независимо дали искате да прекарате спокойна вечер или да танцувате до сутринта. Във града има и няколко дискотеки на открито.

Шопинг

Районът за пазаруване във Фетие се нарича Паспатур и е изпълнен с малки и големи магазини, в които се продава буквално всичко.

Във вторник се провежда големият пазар, където е задължително да се пазарите. Там ще откриете местни плодове и зеленчуци, "оригинални" маркови дрехи и часовници, дребни предмети.

Турция е популярна с килимите си, но избягвайте да купувате килими от хора, които ви ги предлагат директно на улицата. Все повече намалява производството на килими в страната и се увеличава вносът от Китай. Пропорционално се увеличава и рискът да ви измамят.

Забележителности

Синята лагуна (Ölüdeniz, Йолюдениз)

Намира се на около 30 минути с маршрутка (долмуш) от Фетие. Това е може би най-известният плаж в Турция, където водата е във всички нюанси на синьото, виолетовото, тюркоазеното и зеленото. 

Ликийският път

Ликийският път е 509-километрова маркирана пътека за преход по крайбрежието на Ликия от Фетие до Анталия. Ликийският път минава през редица исторически селища, римски останки и връх Олимп от древногръцките легенди (днес Тахталъ). Най-доброто време за изминаване на маршрута е февруари - май или септември - ноември, тъй като през лятото е прекалено горещо.

Уебсайт: www.lycianway.com

Градът-призрак Каракьой

Каракьой е бил населен с гърци, но след войната между Турция и Гърция през 1923 г. двете страни си разменят граждани и живеещите в Каракьой гърци са били репатрирани. Днес градът е пуст и около 2000 домове, църкви и обществени сгради са в полуразрушено състояние.

Островите

Качете се на някоя от десетките лодки, които потеглят всеки ден от пристанището, и разгледайте островите около Фетие. На някои от тях има останки от древногръцката цивилизация.

Събития

Фестивалът за култура и изкуства

Провежда се от 2007 г. през май и включва многобройни прояви както на открито, така и на закрито - кино, концерти, театър, изложби.

Фестивал на домата

Жителите на Фетие празнуват през втората неделя на май реколтата от домати. След обиране на реколтата се провежда традиционна семейна вечеря.

Забележителности около Фетие

Избрани оферти