Начало / Статии / Статии - Гърция

7 средиземноморски острова за 7 типа туристи

Автор

/

Средиземноморието е едно от любимите места за почивка на милиони туристи по цял свят - заради мекия климат, красивите острови, вкусната храна и разнообразието от преживявания, които предлага.

Всеки си има любимо ъгълче по бреговете и островите на необятното море, а и всяко парче суша сякаш е създадено за точно определен тип пътешественици. 

Снимка: iStock by Getty Images

Разходете се с нас из някои от най-изумителните острови по Средиземноморието и открийте своето ново любимо място. 

За ценителите на добрата храна: Сицилия

Снимка: iStock by Getty Images

Хора от цял свят обожават италианската храна. И макар сицилианската кухня на теория да е италианска, истината е, че тя е цяла отделна кулинарна вселена, която заслужава да й отделите нужното внимание. Миксът от вкусове отразява миксът от култури, които са преминали през острова през вековете - френски, гръцки, испански и арабски. 

Най–добрите места, където да подарите на небцето си радост, са семейните тратории, където храната е традиционна и сервирана така, както би ви я поднесла някоя сицилианска баба. Оризови топки, патладжани, различни видове паста, риба и морски дарове и изкусителните сицилиански десерти начело с канолите са само част от изкушенията, които непременно да опитате.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Сицилия!

За почитатели на историята: Родос

Снимка: iStock by Getty Images

Родос е пропит с история на хиляди години - толкова стара, че митовете разказват, че островът е подарен на бога на слънцето Хелиос лично от самия Зевс. Древните жители на острова издигнали Колосът от Родос - едно от Седемте чудеса на света на древния свят. И макар Колосът да е унищожен от земетресение скоро след като е построен, и до днес тук има куп впечатляващи останки от миналото, които да видите. Списъкът със забележителности е дълъг, но можете да започнете от средновековната част на град Родос (част от световното наследство на ЮНЕСКО) и акропола на Линдос недалеч. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Родос!

За търсачите на парти атмосфера: Миконос

Снимка: iStock by Getty Images

Миконос отдавна е известен като един от гръцките острови с най-бурна парти атмосфера. След временното охлаждане на страстите по време на пандемията, островът обещава да се върне в пълния си блясък това лято. Баровете и клубовете му предлагат забавления във всички стилове на музиката - по-лежерни под лъчите на лятното слънце и истински запомнящи се след залез. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Миконос!

За търсачите на лукса: Капри

Снимка: iStock by Getty Images

Капри е магнит за тези, които обичат лукса още от времето, когато Одри Хепбърн и Бриджит Бардо стъпват на бреговете му в младите си години. 

И днес пристанището в Неаполитанския залив продължава да приютява яхтите на холивудските знаменитости, които пазаруват из изисканите му бутици и вечерят в гурме ресторантите му, докато си казват “Наздраве” на фона на залязващото слънце и подредените като в картичка цветни крайбрежни къщи.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Капри!

За тези, които имат нужда да възстановят баланса си: Лошин

Снимка: iStock by Getty Images

Лошин е известен като Острова на здравето в Хърватия. Когато стъпят за пръв път на острова, посетителите могат да вдишат с пълни дробове аромата на бор, море и билки. Наричат го островът на ароматерапията и всеки месец има свое емблематично ухание. През януари и февруари ухае на цитруси, през юни - на лавандула, а през септември - на хинап, смокини, зряло грозде и мирта.

Ароматерапията, масажите, различните разкрасяващи и подмладяващи терапии са запазена марка на повечето хотели на острова.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Хърватия!

За гмуркачите: Малта

Снимка: iStock by Getty Images

Разположената на кръстопътно място в Средиземно море Малта през вековете си е откраднала по нещо от всички преминаващи оттук народи - финикийци, картагенци, римляни, гърци, нормани, араби, французи… Културата на страната е истински мишмаш, но един от най-добрите начини да преживеете  цялата малтийска история си остава гмуркането. Потопете се под вода и между трите главни острова Малта, Гозо и Комино ще откриете над 100 места за гмуркане, сред които корабокруширали кораби, подводни тунели, потънали стени и прочутата Синя дупка, която почитателите на адреналина посещават по залез и нощем. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Малта!

За тези, които обичат планините: Корсика

Снимка: iStock by Getty Images

Френският остров Корсика е четвъртият по големина в Средиземно море и едно от парчетата суша с най-много планини и маршрути за преходи. Почти половината остров е зает от природен парк, като през него минава и 180-километрова маркирана пътека GR20, по която можете да стигнете от най-северната до най-южната част на Корсика. Предизвикателният маршрут отнема между една и две седмици, като в края на всеки етап има планинска хижа. 

Най-хубавата част е, че след края на изтощителния преход можете заслужено да поплувате в приятните води на корсиканското крайбрежие.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Франция!

>
02 юни 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти