Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Карнавалът във Венеция

Вижте галерия
1 от 8

До завладяването си от Наполеон през 1797 г. издъхващата 1000-годишна Венецианска империя изглежда се е крепяла единствено на хедонистичния ежегоден карнавал (Карневале), когато знатни и богати особи от цяла Европа идват тук, за да се отдадат на разюздани и разгулни празненства, които траят седмици, случвало се и месеци.

Карнавалът във Венеция беше възобновен през 1980 г. и се провежда тъй, сякаш никога не е имало прекъсване. Оставете хаоса и хедонизма на Рио – карнавалът тук е възстановка на лебедовата песен на Най-спокойната република, на богатите дамаски и напудрени перуки, каскади от коприни, костюми, заети от ХVІІІ в. и напомнящи дните на Казанова, на дендитата и героите и маските от италианската комедия дел арте.

Безброй концерти и събития изтръгват Венеция от зимната летаргия, изпълвайки площадите, църквите и византийските дворци с маскирани гуляйджии. Само най-щастливите притежатели на покани могат да присъстват на маскените балове на свещи, на които домакини са потомците на дожите и някога мощните благороднически фамилии.

Едно от редките изключения е също и едно от най-пищните в града: резервирайте си предварително посещение на Il Ballo del Doge (Балът на дожите), провеждан в изографисания, разположен край Големия канал дворец от ХV в. Пизани Морета, сега частна собственост. Това е вечер, изпълнена с екстравагантни банкети и разхождащи се минестрели, всичко това в една магическа атмосфера, осветена от хиляди свещи, пресъздаващи момента, когато La Republica Serenissima все още властва и животът във Венеция действително е бил сякаш мечта.

Къде: Венеция, Италия.

Най-добро време: всяка година през последните 10 дни преди началото на великите пости. Балът на дожите: провежда се в съботата преди началото на великите пости.

>> РАЗГЛЕДАЙ ОФЕРТИТЕ ЗА ПЪТУВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА КАРНАВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ! >>

Виж още:

Почивка в Римини

Почивка в Пулия

Почивка в Сардиния

Почивка в Сицилия

Дата: 08 януари 2019 г.
4.5/5, 29575 гласа
Забележителности около Венеция