Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Мурано – Венеция в умален модел

Вижте галерия
1 от 8

 

Не може да сте били във Венеция и да не сте чували за муранското стъкло – един от символите на града, който се кипри на всяка витрина със сувенири и във всеки магазин за бижута. Майсторите на муранско стъкло могат да сътворят почти всичко от стъкло, в което са вплетени цветни нишки. За родно място на това столетно изкуство се счита Мурано.

         Снимки: Alois Staudacher

Мурано е поредица от острови, свързани помежду си с мостове. Смята се за част от Венеция, до него лесно и бързо можете да стигнете с водния градски транспорт на Венеция – лодките вапорето. Тук живеят малко над 5000 души, които се занимават предимно със стъкларство и туризъм. Въпреки че Мурано се намира доста по на север от България, климатът му е влажен, субтропичен – с хладни зими и много горещи лета. Затова е най-добре да дойдете през пролетта или след края на летните горещини (но преди началото на проливните дъждове).

Най-добрият начин да се запознаете с очарованието на Мурано, е да ходите пеш. Разстоянията са малки, а и иначе няма как да оцените всяка цветна къща, ресторантче или магазинче. Не пропускайте да видите базиликата Санта Мария и Сан Донато – според легендата тук е погребан драконът, убит от светеца Сан Донато. Мозайката на пода е от 12-и век и е подобна на тази в базиликата Сан Марко във Венеция.

Сред най-посещаваните забележителности е и Кампо Санто Стефано – сграда, известна с красивата си часовникова кула. В Палацо да Мула пък са си почивали венецианските патриции през лятото. В сградата са запазени елементи от 12-и век. Може би най-приятното занимание на острова обаче е разходката из многобройните работилници за стъкло, където можете да видите как майсторите „издухват“ различни съдове от муранско стъкло. По принцип те не са отворени за посещение, но в някои (fornaci) правят демонстрации за туристите. Можете да разгледате и Музея на стъклото (Museo Vetrario на италиански).

Внимание! На острова, както и във Венеция, се продават евтини китайски имитации на муранско стъкло. За да сте сигурни, че си купувате автентични изделия от мурано, вижте дали в магазина, в който влизате, има надпис „Vetro Murano Artistico” (гаранция за качество, предоставяна от местните власти).

Виж актуалните оферти за Мурано!

Виж още:

Екскурзия във Венеция

Почивка в Римини

Почивка в Сардиния

Почивка в Сицилия

Дата: 21 януари 2020 г.
4.5/5, 18128 гласа
Забележителности около Венеция