Начало / Статии / Статии - Италия

Азоло - град с хиляда хоризонта

Автор

/

Робърт Браунинг нарича този ренесансов град „най-красивото място, което съм имал привилегията да видя някога“ и прекарва повечето от последните си години тук.

Разположен сред нежните зелени хълмове на Венето и в рамката на спиращите дъха изгледи на розовите, покрити със сняг Доломитски планини, „възхитителният Азоло“ на английския поет е бил едно прохладно, любимо убежище на аристократите от близката Венеция, които идват тук, за да избягат от задушаващата горещина и досада на градските лета.

През ХV в. един дож завещава този град-перла на Катерина Корнаро, родената във Венеция царица на Кипър – тя се отказва от управлението на острова в замяна на златно изгнание тук. Благодарение на нейното покровителство над изкуствата Азоло става и остава и днес оазис на културата и социалния живот и очарователно убежище за чуждестранни писатели и интелектуалци, съблазнени от потъналите в зеленина околности с овощни градини, кипариси и лозя.

С годините повечето от тях отсядат във вилата в паладиански стил, купена от Браунинг, където днес е идеално избеленият хотел „Вила Чиприани“. Един от най-примамливите провинциални хотели в Европа, той е особено известен със своите върховни вечери и ухаеща градина, пълна с рози, нарове и птичи песни.

Глезени гости от време на време излизат отвъд стените на градината за 7-километрова разходка с кола до Мазер, за да посетят шедьовъра на Паладио от ХVІ в. – елегантната вила „Барбаро“, в която има множество реалистични фрески от Паоло Веронезе.

Къде: Азоло, (64 км северозападно от Венеция), Венето, Италия
Най-добро време: април-юни и септември-ноември

 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Венеция!

Вижте още:

Екскурзия във Верона

Екскурзия във Флоренция

Екскурзия в Милано

>
25 април 2023 г.

Тагове

любопитно

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти