Начало / Статии / Статии - Италия

Падуа - градът на Сан Антонио

Автор

/

Падуа е известна като Града на Сан Антонио и като икономическата столица на италианския регион Венето. Прочута е като един от най-богатите на история и изкуство градове в Италия, като и до ден днешен пази много сгради от XIII – XV век.

Започнете обиколката си в Падуа от Античния амфитеатър. Той се намира до параклиса Скровени, където можете да видите най-добре съхранените фрески от Джото (1303-1306).

Наблизо се намира музеят Еремитани, разполагаш се в бивш августински манастир. В музея можете да видите историята на града, разказана чрез откритите в региона находки от времето на господството на Венеция, римляните, етруските и по-ранните жители на Падуа. Тук ще видите и ценни картини от XIV до XIX век, сред които платна на Джото и Гуариенто.

Посетете и намиращата се наблизо църква Еремитани, която е на възраст повече от 700 години и има впечатляващ дървен покрив. Макар да е тежко пострадала по време на бомбардировките през Втората световна война, като по чудо оцеляват фрески от Гуариенто (1368-1370).

Между Пиаца дел Ербе и Пиаца дела Фрута (или Площада на подправките и Площада на плодовете) се намира сграда от 1306 г., наричана Палацо дела Раджоне. С други думи – средновековното кметство. Всеки ден при кметството и близките площади има оживен пазар

На близкия площад Пиаца дей Синьори можете да видите и Палацо дел Капитанио от 1599 г., който съдържа часовникова кула с астрономически часовник от 1344 г.

В самия център на Падуа се издига катедралата на града, в чийто дизайн участва самият Микеланджело, а до нея се намира Баптистерият с красиви фрески от флорентинския майстор Джусто де Менабуои. Тук се намира и главната сграда на университета в Падуа – издигнат за първи път през 1602 г. и модернизиран през 20-те години на минали век.

Срещу университета можете да седнете за едно еспресо и бисквити в кафене Педроки (Caffe Pedrocchi).

Сградата е построена в смесица от неокласически и готически стил и е била любимо място за срещи на учените от университета, а през 1848 г. тук се заражда студентски бунт.

На няколко крачки оттук е и базиликата на Сан Антонио, чието строителство започва непосредствено след смъртта на светеца (1231 г.). Има осем купола и островърхи украшения в източен стил, а вътре е погребан самият Сан Антонио.

Хиляди поклонници от цял свят се стичат на поклонение пред мощите на светеца всяка година.

Ако имате нужда от почивка, съвсем близо до базиликата се намира Ботаническата градина на Падуа, която, както повечето неща в този град, също е на близо 500 години.

Изградена е като градина, в която са се отглеждали билки за Факултета по медицина, а днес пази множество редки видове, както и старата библиотека на университета.

Краят на вашата обиколка из красивия италиански град е при Прато дела Вале – някога римски театър, а днес площадка, където редовно се организират панаири и забавления.

В единия край на този площад се намира и Музеят на магическата латерна (предшественик на киното). 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Падуа!

 

>
02 юли 2014 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

романтични градове

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти