Начало / Статии / Статии - Италия

Театро Олимпико - шедьовърът на Паладио

Автор

/

Виченца е родният град на Андреа ди Пиетро дела Кондола, или Андреа Паладио, който има важен принос в определянето на характера на западната архитектура.Тук е и неговата последна и вероятно най-велика творба – Театро Олимпико.

Театро Олимпико, Виченца, Венето, Италия

Започнат през 1580 г., годината на неговата смърт, и завършен пет години по-късно от ученика му Виченцо Скамози, Театро Олимпико е вдъхновен от театрите на античността, с фон, представляващ античната Тива. Сцената е умело проектирана така, че изглежда далеч по-голяма от действителните си размери – 5,20 м.

Първото театрално представление е изиграно тук през 1585 г. и все още има представления тук. Преди да стигнете до Театро Олимпико, една разходка по дължината на Корсо Паладио не оставя съмнение, че тя е наречена на името на най-големия архитект на Високия ренесанс.

Той проектира две църкви във Венеция и известен брой извънградски вили в покрайнините на Виченца (най- известната от тях, Вила ла Ротонда, е на дълга, но приятна разходка от центъра на града) и покрай канала „Брента“. Но Виченца се гордее с най-високата концентрация на свои градски дворци и е магнит за поклонниците на архитектурата.

Къде: Виченца,  74 км западно от Венеция, Венето, Италия
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване във Венеция!

Виж още:

Екскурзия в Рим

Екскурзия във Флоренция

Почивка в Сицилия

>
27 януари 2012 г.

Тагове

археологически музеи

културен туризъм

любопитно

социален туризъм

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти