Начало / Статии / Статии - България

Кино за пътешественици 2019

Автор

/

За поредна година през август ще пътешестваме на кино из любими и непознати кътчета по света!

Кино за пътешественици 2019 

Кога: 1 август - 15 август 2019

Къде: София - Културен център G8 и Eвро синема

За поредна година „Кино за пътешественици” стартира през август в София. От 1 до 15 август всяка вечер в салоните на Културен център G8 и Евро синема зрителите ще пътешестват както из любими дестинации като Неапол, Танжер, Мумбай и Маракеш, така и из труднодостъпни места като джунглата на Амазонка и ледените води на Антарктида, сред населените с редки животни африкански резервати и смразяващите върхове на най-високите планини на всеки един от континентите. „Кино за пътешественици” ще покаже 28 заглавия, заснети из различни краища на света. 

Първото пътуване ще е из безкрайната пустош и смразяващите ледници на Патагония с премиерата на „Огнена земя: земя на патагонците”. Двамата братя Хоакин и Хулиан тръгват на юг и все на юг, за да стигнат до Патагония и архипелага Огнена земя: от най-южния град на света – Ушуая, през ледника Перито Морено, чак до остров Естадос, където сезоните се сменят по няколко пъти на ден, хората съжителстват с пингвините, а суровата пустош е като лунен пейзаж.

Преди прожекцията на „Огнена земя: земя на патагонците” на 1 август, Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще споделят за своето пътешествие из Южна Америка.

Ден по-късно Валентин Валентинов ще разкаже за своите преживявания в Боливия, а зрителите ще могат да видят филма „Уара: път към звездите”. Влакът Уара Уара дел Сур е важна транспортна връзка в Андите. Прекосява почти цяла Боливия, като тръгва от аржентинската граница, върви по южния хребет на планината, минава през високопланински плата и градове и стига до Уюни и Оруро, където на 3700 м надморска височина, земята среща небето във водното огледало на соленото езеро Салар де Уюни. Един ден французинът Жоел се мята на влака и тръгва по пътя към звездите, за да се гмурне в традициите, културата и музиката на Андите.

В рамките на „Кино за пътешественици” ще се състои и представяне на книгата „Поздрави от синята палатка” на Петя Кокудева, издателство „Жанет-45”. От Скандинавия, Прибалтика и Русия през Азия и Нова Зеландия до Африка и САЩ – тези пътешествия ще ви отведат в домовете на велики писатели и на обикновени хора. Ще ви разкажат за богове с плетени шапки и за страховити затвори, за хумористични републики и свободни слонове, за пустинни дяволи и далечни ледници.

Събитието ще приключи на 15 август с презентацията за остров Сокотра на Теодора Иванова и прожекцията на „Йемен: непознатата земя”.

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА ПО ДНИ И КИНА Е ТУК.

Цена на билета: 8 лв./6 лв. за учащи и пенсионери. Билети можете да закупите и резервирате на касите на кината. 

>
16 юли 2019 г.

Тагове

екзотика

животни

резервати

филмов фестивал

кино фестивали

филми

филми за пътуване

Забележителности наоколо

Избрани оферти