Начало / Статии / Статии - България

5 предизвикателства на път за месец май

Автор

/

5 вълнуващи предизвикателства в България за пътешественици, които да изпълните през месец май. Вдъхновени от книгата "203 предизвикателства за пътешественици"

1. Повози се на теснолинейката

Последната теснолинейка в България си е истинско приключение. Между гарите Септември и Добринище преминаваш бавно и тържествено през три планини – общо 125 км за малко над 5 часа. Има три влака дневно в едната и в другата посока. Непременно подишай планински въздух на открито между вагоните. По трасето на теснолинейката се намира и най-високата жп гара на Балканите - гара Аврамово (1276 м).

Знаеш ли, че… Старите хора разказват, че в миналото младите мъже скачали в движение от първия вагон на влака, за да наберат цветя за любимите си, и след товва се качвали на последния. Това се смятало за много романтичен жест.

2. Отиди на море извън сезона

Когато няма тълпи от туристи, все едно си на някое друго море. Възползвай се да си поговориш повече с местните хора (които иначе често нямат време за приказки), а и да видиш познатите си градчета по съвсем нов начин. При достатъчно студено време през зимата се увий в шал до носа и отиди да гледаш ледените скулптури, създадени от вълните и студа.

3. Включи се в розобера в Долината на розите през май и юни (и други цветни дестинации)

Толкова много японци идват в Долината на розите всяка година, че няма как ти, който живееш на максимум 400 км от нея, да не я посетиш поне веднъж в сезона на цъфтежа на прочутото цвете. Близо месец, от края на май до края юни, продължават празниците на розата в Казанлък, Павел баня, Скобелево, Карлово… Тогава е моментът да се включиш в розобера. Стани преди изгрев и усети сутрешното ухание на Роза Дамасцена (видът, от който се произвежда розовото масло). Виж програмата на Празника на розата в Казанлък 2020.

Какво още:

1. Горе-долу по същото време цъфти и лавандулата, наслади се на безкрайните ароматни лилави поля, на които можеш да се натъкнеш също в Долината на розите, както и край Стара Загора, Пловдив, Карлово. Любопитно е, че България е на първите места в света по производство на лавандула наред с Франция.

2. Божурите в Конявска планина (край Кюстендил) цъфтят през май. Възможни дестинации са село Житуша, Земен, Кленовик, Углярци. Не забравяй, че красивите божури са защитени - радвай им се без да ги късаш!

3. Усети аромата на липите в Стара Загора през юни.

4. Бъди сред цъфналите люляци в Ловеч през май и юни.

4. Посети село със странно име и открий историята му

Села със странни имена в България с лопата да ги ринеш. От Непразненци и Вещица до Конска, Ребро и Кривонос - достатъчно е да отвориш картата на България и да се позагледаш. Избери си едно такова село, което е близо до теб, отиди там и научи историята му от местните хора (не, от интернет не се брои!).

Няколко идеи: За да е по-интересно, може да отидеш дотам с колело. Или на стоп. Или пък да има изискване - историята трябва да бъде разказана от баба с бяла коса и червена дреха.

5. Затвори очи, завърти картата на България три пъти и после посочи място - отвори очи и виж дестинацията си за следващия уикенд

Защо да го направиш: Защото най-интересните дестинации обикновено са най-неподозираните. Пък и явно в момента нямаш други идеи!

Вижте още предизвикателства в книгата: "203 предизвикателства за пътешественици" тук

>
11 май 2023 г.

Тагове

книги

203 предизвикателства

майски празници

Забележителности наоколо

Избрани оферти