Начало / Статии / Статии - България

Двата свята на Созопол

Автор

/

Всички сме чували и посещавали поне веднъж най-стария град по българското черноморско крайбрежие - Созопол, България. Със своето културно-историческо минало и със запазената си архитектура от XVII-XIX век, градът е един малък културен ансамбъл. Созопол, наричан „Малката Гърция“, е разделен на две части и пази в себе си два различни свята – този на Стария град и този на Новия.

Днешният стар град възниква, когато гръцки заселници от градовете Милет и Фокея основават колония с името „Антеа“. Това е и първото име на Созопол. Смята се, че мястото е избрано по препоръка на финикийски моряци като най-защитеното пристанище по бреговете на Южното Черноморие.

Градът толкова бързо се разраства в търговски център за мед, керамика, вълна, вино и зехтин, платове и бижута, че скоро след това се превръща в град-държава, преименуван Аполония - кръстен на бога на музиката, танците, поезията и медицината Аполон. По това време обаче съществуват много градове с подобно име, затова жителите на града добавят като пояснение, „Понтика“, което в превод означава „черноморска“.

Днес Старият град съчетава многообразието на Средиземноморската къща, Черноморската възрожденска и елементи от Странджанската и  Старопланинската възрожденски къщи. Характерни за созополските къщи са тесните малки прозорци с дървена дограма, иззиданите с камък тавани, дървените подове и порти, както и малките балкончета. Когато съм в Созопол, разходката в тази част на града е неизменна част от моята почивка.

По тесните улички се усеща духа на миналото, докато гледаш сгушените една в друга къщи, можеш да си представиш някогашното богатство на града. Историята напомня за себе си с множеството музеи, културни обекти и паметници, а и с имената на самите улици – „Нептун“, „Милет“, „Анаксимандър“.  И така се разхождам и се пренасям в една епоха, за която все си мисля, че бих посетила, ако един ден измислят машина за пътуване във времето.

Мислите ми са прекъснати от любимата скала, която така напомня на лице, което те наблюдава. Местните я наричат „Паликари“, казват, че от гръцки означава „момче“, „юнак“. Скалата се вижда най-добре от удобната тераса на едноименното заведение, където спокойно може да се наслаждаваш на гледката и широкия простор пред погледа ти, докато сладко си похапваш в приятна компания.

Като потомци на някогашните гърци, възрастните в Стария град държат да запазят в тайна някогашните си къщи и традиции. Не малка част от тези къщи са обзаведени в модерен стил и вътре сякаш забравяш за атмосферата на миналото.

Но в други, като например къща Албатрос, кръстена на най-голямата летяща морска птица на земята, е пресъздадена ретро обстановка и докато се наслаждаваш на гледката от терасата, се пренасяш  в миналото и с лекота си представяш древните кораби, които идват да пазаруват от пристанището на града.

Старият град на Созопол ще те потопи в тишина, в размисли за история и величие, и ще те докосне до звездите.

В същото време, от другата страна на града, се намира съвсем различен свят. Новият град се шири в простор с разностилови сгради, носи усещане за свобода и веселие, излъчва младост. Неслучайно именно там са всички забавления – дискотеки, барове, малък лунапарк и различни игри, подготвени за по-малките.

Докато в Стария град голяма част от магазинчетата предлагат ръчно изработени продукти и носят занаятчийското в себе си, то в Новия град се намират едни от най-скъпите магазини за маркови стоки. Тази част на града носи усещането за модерен летен курорт със сгради с по-големи тераси, тук-там басейни и дворове с градини с цветя. Тук усещаш, че живееш днес и не мислиш за минало или бъдеще.

Уютът на това, че всичко от сегашния момент е в твои ръце, те окрилява и подтиква да летиш на крилете на свободата. Хората в тези къщи са готови да те поканят да станеш част от тяхната закуска с палачинки или заедно да подготвите барбекю за вечеря и да си кажете наздраве на една маса.

Такива са собствениците на Вила Кани, която се намира непосредствено до плаж Хармани, в новата част на града. Това е семейна къща, която преди 13 години е преобразена, за да я видите днес така:

Тя разполага със собствен двор с две обособени места за почивка. В началото на сезона, на мястото на лозницата изпъкват красивите аленочервени цветове на розата. В края на сезона гъстите зелени листа на лозата пазят от парещото слънце.

Къщата предлага двойни стаи, тройни и четворни студия с кухненски бокс, всяка със собствен санитарен възел. Голяма част от стаите на Вила Кани предлагат гледка към морето и плаж Хармани. Любимата ми стая е тази, от която от леглото мога да посрещна изгрева.

Созопол е единственото място, на което се събуждам рано сутрин и е голямо удоволствие, когато първото нещо, което виждам, е изгрева. Всяка стая разполага с тераса, а някои дори с по две. Гостите могат да посрещнат изгрева на терасата с чаша кафе на малка масичка със столчета, докато ги гали сутрешния бриз, а чайките ги поздравяват за добро утро. Има и още приятни изненади, които ще откриете, когато им отидете на гости.

Созопол е град на спасението и в него за всеки турист спасение дебне отвсякъде.

Виж актуалните оферти за почивка в Созопол!

 

>
10 юни 2021 г.

Тагове

любопитно

семеен туризъм

забавления за деца

идеи за подаръци

плажове

море

Забележителности наоколо

Избрани оферти