Начало / Статии / Статии - България

Нестинари в село Българи – традиции и мистерии

Автор

/

Ходенето върху жарава е древна традиция, която в наши дни се практикува на немалко места по света – освен в България, я има в 5 села в Северна Гърция, при индийците от щата Тамил Наду, при племената кунг в пустинята Калахари, при някои племена в Полинезия, в село Сан Педро Манрике в Испания и други.

В България традицията повелява всяка година на 3 юни вечерта, на мегдана в село Българи в Странджа планина да се разстеле жарава, върху която с иконата на Св.св. Константин и Елена в ръце да танцуват нестинари.

Традицията – какво се случва на 3 юни

Още сутринта на 3 юни хората от селото обличат иконата в червен плат и я отнасят с шествие до параклиса Св. Константин край село Българи, където всички се измиват с вода от аязмото. След това връщат иконата обратно в конака  - сградата, където нестинарите се подготвят за танца.

След залез нестинарите, прекарали цял ден в молитви и подготовка, изпадат в транс и под звука на тъпан и гайда (специална нестинарска мелодия) излизат за танца си върху въглените. Има много научни, езотерични и религиозни обяснения на мистерията на нестинарството – всеки е свободен да вярва в каквото пожелае. Факт е, че след ходенето по нагорещените въглени, нестинарите са без следи от изгаряния по краката си.

Историята - как се е появило нестинарството?

Никой не може да каже точно кога е възникнало нестинарството, но се предполага, че по време на траките то се е практикувало от царя (който е бил и върховен жрец) като свещен ритуал за свързане с бога Слънце.

С навлизането на християнството, ритуалът придобива някои християнски черти – смята се, че нестинарите носят иконата на Св.св. Константин и Елена в знак на благодарност за това, че Константин Велики прави християнството равноправна религия в империята.

Запазилият се през хилядолетията обичай е прекъснат през 1941 г., а по време на комунизма е преследван и от властите, и от църквата, и бавно отмира. Възстановено е след промените, а от 2009 г. е включено в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Знаете ли, че...

...за разлика от днес, в миналото нестинарските танци са продължавали цели седем дни!

Нестинари като атракция – нищо общо

На много места в заведения по морето (и не само) се организират танци върху жарава като атракция за туристите. Макар да са атрактивни и да приличат на нестинарски, те нямат много общо с оригинала. Нестинарската традиция е свързана с празника на Константин и Елена и се изпълнява само на една определена дата – 3 юни. Тя е съпроводена със специфична музика и стъпки – нестинарското хоро. Всички други атракции са просто ходене по жарава. 

*

Ако все още не сте виждали нестинари на живо, тази година е време да го направите – резервирайте отрано, защото в Странджа няма много места за настаняване.

Виж актуални оферти за екскурзия в България!

>
27 май 2020 г.

Тагове

обичаи

традиции

нестинари

Забележителности наоколо

Избрани оферти