Начало / Статии / Статии - България

Коронавирус и пътуване: полезни източници за актуална информация

Автор

/

Ситуацията с новия коронавирус е толкова динамична, че буквално на всеки час някъде по света нещо се променя. Следенето на целия поток от новини, нови ограничения и правила е невъзможно, но ако ви се налага да пътувате, ще трябва да се информирате за най-актуалните новости, за да не се окажете неприятно изненадани на някой граничен пункт.

Затова съставихме списък с доверени и редовно актуализирани източници на информация за Covid-19, които ще бъдат в помощ на всеки пътуващ човек.

Министерство на външните работи

Министерството на външните работи има специална секция, където поддържа сравнително актуална информация за ограниченията заради коронавируса във всички държави по света. Трябва да намерите държавата, която ви интересува, на интерактивната карта, за да се информирате за Covid-19 (ако последвате линковете от списъка под картата, ще откриете информация за контактите на българските посолства по света), така че ще трябва да си освежите знанията по география.

Coronavirus.bg

Единният информационен портал за Covid-19 е мястото, където всеки ден се обявява броят на заразените, починалите и излекуваните от вируса. Тук ще намерите подробна статистика, както и полезна информация какво трябва да предприемете, ако имате симптоми, ако сте контактували със заразено лице, ако сте поставени под карантина, ако се завръщате в България от чужбина или ако искате да подпомогнете борбата с вируса като станете доброволец или направите дарение.

Dir.bg

Новинарският поток е огромен и много медии създадоха специални секции за новини, свързани с вируса. В допълнение към това в Covid-19 секцията на Dir.bg ще намерите полезна информация за това как да се предпазите от вируса, последни научни открития и често задавани въпроси.

ОИСР (на английски)

Сайтът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие поддържа актуална и стегната информация за последните мерки и ограничения, свързани с новия коронавирус на територията на членките си - повечето страни в Европа - и на много други държави на всички континенти.

Световната здравна организация (на английски)

Макар да се занимава предимно с по-глобалните аспекти на пандемията (политики, действия на държавно ниво), сайтът на СЗО съдържа и полезна информация за правилните мерки, които всеки човек може да вземе в ежедневието си, за да намали риска от заразяване.

Приложението ViruSafe

Накрая включваме и един ресурс, с който самите вие можете да допринесете за справяне с разпространението на коронавируса. ViruSafe е приложение, специално разработено от Министерството на здравеопазването, за да събира информация за здравословното състояние на българите на ежедневна база. Към момента здравните власти имат информация предимно от лица със силно изразени симптоми и такива, които са потърсили медицинска помощ. Като всеки ден въвеждате информация за това как се чувствате, вие допринасяте за изграждането на по-цялостна картина на разпространението на Covid-19 в България.

>
18 август 2020 г.

Тагове

Пътуване и Ковид

новини

Забележителности наоколо

Избрани оферти