Начало / Статии / Статии - България

Остров Свети Иван - най-големият български остров в Черно море

Автор

/

Хиляди българи почиват по плажовете на Созопол лятно време, но малцина стигат до виждащия се от брега остров Свети Иван.

Остров Свети Иван е най-големият от петте български острова в Черно море, едно диво кътче, останало недокоснато от човешката дейност.

Снимка: iStock by Getty Images

На Свети Иван властват чайките, а единствените хора, които може да срещнете, са археолозите, които търсят нови пластове история.

Точно до него се намира и по-малкият остров Свети Петър, като се смята, че някога двата са били едно цяло.

Находки на острова Свети Иван

Снимка: iStock by Getty Images

Макар днес да е ненаселен, остров Свети Иван е бил оживено място в продължение на векове. Седем века преди новата ера тук е имало тракийско светилище, посветено на Аполон Лечителя.

След приемане на християнството в Римската империя (около 4-и - 5-и век, още преди по тези земи да дойдат прабългарите и да бъде основана българската държава) върху основите на тракийското светилище е построена раннохристиянска базилика, която впоследствие се разраства до манастирски комплекс, посветен на свети Йоан Предтеча, останки от който могат да се видят и днес.

През 10-и век тук е изградена богата библиотека, а десетки монаси пишат, преписват и превеждат богослужебни книги.

През 1308 г. тук се венчават българският цар Тодор Светослав и византийската императорска дъщеря Теодора Палеологина. Тогава манастирът е обявен за “царски”.

Този манастир, макар и да страда от войни и нашествия, оцелява и през част от времето на османската власт, като е разрушен от османците през 17-и век, след като се превръща в свърталище на пирати.

От основаването до унищожаването си манастирът е бил под пряката юрисдикция на Цариградската патриаршия и затова тук са погребани двама патриарси.

Най-известната находка от разкопките при комплекса е реликварий с мощи на Свети Йоан Предтеча, покровител на манастира, открит през 2010 г. Реликварият се намира в църквата “Св. св. Кирил и Методий” в Созопол, където посетителите могат да запалят свещ и да им се поклонят.

Фарът

Снимка: iStock by Getty Images

На остров Свети Иван се издига бял морски фар, чиято светлина ориентира корабите, докато захождат към Бургаския залив. Построен е през 1911 г. и функционира и до днес.

Чайките

Чайките са най-важните обитатели на острова. Свети Иван е дом на най-голямата колония от сребристи чайки в България. По време на гнезденето им, от април до 30 юли, островът е затворен за посещения.

Как да стигнете

Снимка: iStock by Getty Images

Единственият начин да стигнете до остров Свети Иван е да се договорите с някой от рибарите, чиито лодки са завързани на кея. Цената е по договаряне. На самият остров има два пристана, откъдето има пътеки до манастирския комплекс. С лодка се стига за около 20 минути от Созопол до Свети Иван, още толкова ви трябват и за да стигнете пеша от пристана до разкопките.

Вижте актуални оферти за почивка в България!

>
21 юни 2023 г.

Тагове

любопитно

острови

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти