Кипър

За града

Оферти

Статии

Кипър / Cyprus

Морски бани и галещо слънце. Лесно е да разберем как гръцката богиня на любовта се е родила от вълните на кипърските плажове. Митологията, традициите и начина на живот са като гръцките, но допълнени от доматите и овчето сирене. Кипърските обичаи предлагат вкусния ястия. Насладете се на живият микс от източно и западно и се отдайте на страстта на острова.

С триста слънчеви дни през годината, Кипър е интересна туристическа дестинация със също толкова интересна история. Името му е дадено преди 3500 години, когато тук е намерена ценната мед - кипрос. Мнозина гърци били привлечени на острова, за да се издигне той като символ на сила и власт. Десет различни народа са управлявали острова в продължение на 27 века. Когато турците завладели най-плодородната част от острова през 1974г., той бил разделен на две. Гръцките кипърци, които са 80% от населението, са в южната част, а турците са в северната. Малко страни са изживели историята си с такава страст. Има мъка за изгубената земя, но все пак щастието е доминиращата емоция на острова. От златните плажове, с техните зрелищни спортове, през цитрусовите дръвчета, боровете и планината Трудос, до веселите квартали - Кипър е едно цветущо приключение. Вижте Никозия, градът разделен от стена, открийте храната и културата и се потопете в пулсиращия нощен живот.

Важна информация:

Население : 700 000 жители

Валута: Евро

Работно време:  Работното време обикновено е от 09:00 – 13:00ч. и 16:00 – 18:00ч.

Интернет страници за Кипър: www.visitcyprus.com

Вестници: Cyprus Weekly, Cyprus Mail

Спешен телефон
:
112

Туристическа информация
Туристически  информационен център Ларнака
Адрес: Plateia Vasileos Pavlou, Larnaca
Тел: +357 24 65 43 22

Туристически  информационен център Пафос
Адрес: Gladstonos 3, Paphos
Тел: +357 26 93 28 41

Туристически  информационен център Лемесос
Адрес: Spyrou 115 A
Тел: + 35725362756

Туристически  информационен център Никозия
Адрес: Aristokyprou 11, Laiki Geitonia
Тел.: + 35722674264

Какво трябва да знаете?

Поща
Работното време на пощите е от 08:30 до 13:00 и от 15:15 до 16:45, освен от май до август, когато офисите затварят в 13:00 часа.
Банките затварят през уикенда и на официалните празници. Летищата в Ларнака и Пафос работят по 24 часа.

Аптеки
Има аптеки из целия остров. Има денонощна аптека на ъгъла на Метаксаки в Лимасол, на 150 м. от хотел Аякс.
Адрес: Ayios Stefanos Pharmacy
Тел: +357 25 58 33 03

Зъболекар
Зъболекар на разположение 24ч. е Алексис Ксенопулос в Лимасол.
Адрес: Office 304, Pakova Centre, 38 Omirou Street, Limassol
Тел: +357 25 58 50 00 / +357 99 63 00 31

Телефонни кодове
Националният код на Кипър е +357

Електричество
Кипър използва трифазови контакти с 240 V.

Транспорт

Летище
На острова има две летища. Най-голямото – Ларнака, е на 5 км. от нея и на 50 км от столицата Никозия. Летище Пафос е на 15 км. от градчето със същото име. От залите за пристигане има автобуси до най-близките големи градове.

Летище Ларнака
Тел: +357 24 81 61 30

Летище Пафос
Тел: +357 26 81 18 10

Обществен транспорт
В Кипър има много различни автобусни маршрути, но не и влакове. Има и автобусна връзка между Летище Ларнака и всички главни градове. Всеки град си има собствена автобусна компания.
Уеб сайт: www.kypros.org

Таксита
Такситата в Кипър имат интересна система, при която може да се возите в колата с други пътници. Те осигуряват връзка между всички големи градове от 06:00 до 18:00 през седмицата и от 06:00 и 17:00 в неделя.
Уеб сайт: www.kypros.org

Заведения

Хранене
Гръцкия стил е повлиял и на Кипър. Типично ястие е печено козе или овче сирене с диня. Ментата често се използва в храната. Трябва да пробвате кипърското кипърските мезета. Опитайте салатите, в които често има риба или месо.

Ресторанти
ПАФОС
Deep Blue
Рибен ресторант от висока класа, с всякакви деликатеси от морето. Опитайте рибата меч на скара.
Адрес: 12 Pafias Aphrodite’s St, Kato, Paphos
Тел: +357 26 81 80 15
Уеб сайт: www.cyprusrestaurants.com/Deep_Blue

Palm Grove

Тук предлагат мусака, както и типични кипърски ястия като клефтико и стифадо.
Адрес: Intercoral Shopping Center,  Paphos
Тел: +357 26 62 17 05

НИКОЗИЯ
Abu Faysal
Тук се предлага най-добрата ливанска храна. Има голямо разнообразие на вегетариански, месни и рибни ястия.
Адрес: 31 Klimentos Street, Nicosia
Тел: +357 22 76 03 53

ЛАРНАКА
Mavri Helona
Всеки, който обича жива музика, докато вечеря трябва да дойде ту. Намира се близо до църквата Агиос Лазарус. Тук може да се смесите с жителите на Ларнака и музикантите, както и да хапнете вкусна, но не скъпа храна.
Адрес: Mehmet Ali 11, Larnaca

AIYA NAPA
Markos
Това е един от най-старите ресторанти в града. Заведението е специализирано в местна прясна риба, но предлага и пържоли, пица, паста и сандвичи.
Адрес: Makarios Avenue 44, Ayia Napas harbour
Тел: +357 23 72 18 77
Уеб сайт: www.markosfishrestaurant.com

Кафенета
Bastione Café
Старинно кафе и пиано бар в центъра на Никозия, което предлага всякакъв вид кафе.
Адрес: 6 Athenas Avenue, Nicosia

Eiffel Café
Малко кафе в парижки стил, вместено сред многобройните барове и ресторанти в Лимасол.
Адрес: 239 A, Makarios Avenue, Limassol

Барове и нощен живот
Нощният живот по баровете започва след полунощ, а в клубовете дори и по-късно. Най-дивия град е Ая Напа, която често е наричана клубната столица на Европа.

AIYA NAPA

Coyote’s
„Диво е като койот.” – казват хората. Плотовете в това заведение са, за да се танцува на тях. Тук идват купонджии от цяла Европа. Собственикът – Джордж, през 1997г., печели наградата за барман на годината.
Адрес: 21 Tefkrou Anthia
Уеб сайт: www.ayianapa.nu/sub/coyote

Lounge Bar
Един от най-големите барове в града, точно в неговия център. Има вечери на различни теми: „Вечер на дамите” и „Текила вечер” например.
Адрес: Ayia Napa’s night district

The Castle club

Хаус музика в клубния район на Ая Напа. С капацитет за 2000 души Замъкът си е един малък свят.
Адрес: Louca Louca 20, Ayia Napa, Cyprus
Уеб сайт: www.thecastleclub.com

НИКОЗИЯ
Factory
Най-шикозният музикален клуб в Никозия, който е отворен до 04:00 часа. Намира се в центъра на столицата.
Адрес: 2 Michael Paridi St., Nicosia

ПАФОС
Cleos Cocktail Disco Bar
Висока класа и отлично обслужване. Хората се връщат тук отново и отново, благодарение на изключително добрите напитки и страхотната музика. Клеос е бар-дискотека в околностите на Пафос, който отваря късно.
Адрес: Georgia Court, Coral Bay, Paphos


Kikko’s Pub
Коктейл бар с караоке в някои вечери от седмицата. Има три големи екрана, които показват спортни събития.
Адрес: Georgia Court Shop 24 – 25, Coral Bay, Paphos

ЛАРНАКА
Topaz Club
Тук – в подземния замък на забавлението, хората танцуват на всякакъв вид музика, сред многобройната тълпа. Отворено е от 22:00 до ранните часове.
Адрес: Athinon Ave, Larnaca

Шопинг

Ако искате да пазарувате в Кипър ще намерите добри ръчно изработени продукти като дантели и керамика. Естествено може да си ги купите и от пазарите и магазините, но ако отидете по селата, където всъщност се изработват тези красиви изделия, ще получите шанс, да се запознаете с кипърската култура на ръчна изработка. Ще се срещнете и с хората по селата, които с радост ще ви покажат своята работа. Също така по селата може да намерите и по-добри цени от колкото по пазарите. Ето и някои предмети, за които си струва да се разходите: рамки за очила, кожи, куфари и злато, което е по-евтино от това в повечето европейски градове. В курортите като Ая Напа магазините са отворени по цял ден през седмицата, но в градовете като Никозия и Ларнака затварят по обяд. В Ларнака търговската улица е покрай брега. В Пафос магазините са в района на Като Пафос.

Забележителности

Никозия
Посещението зад 1000 годишните венециански стени на града смесва миналото и настоящето. Като стария Берлин, Никозия, със своите 220 000 жители, е разделена на две. Животът тук е като съдържанието на смесител за коктейли – удивителен микс от персийци, асирийци и египтяни, които са владели острова. Разнообразието е очевидно и във всекидневния живот, а доброто преживяване на туристите не се дължи само добрите ресторанти. Около града има замъци, музеи и гръцки, и римски храмове. Римлянинът Марк Антоний се влюбил в лозята на острова, и го дал като подарък на Клеопатра. По-късно дошли Ричард Лъвското сърце, венецианците и накрая турците от Османската империя. През 1878г. Кипър станал част от Британската империя, а през 1960г. била формирана и независима власт.
Адрес: Old Limassol-Nicosia Road, Nicosia
Тел: +357 22 47 11 11
Уеб сайт: www.nicosia.org.cy and www.natmuseum.org.cy

Пафос
Очарователното пристанище в град Пафос, столицата по времето на Александър Велики, е мястото, където се е родила Афродита. Историята, митовете и магията са характеризират Пафос, който е кръстен на дъщерята на Афродита. Градът е близо до скалата Петра, където се казва, че Афродита е излязла от морската пяна. Легендата е, че тези, които плуват около скалата и я обиколят три пъти, ще останат вечно млади. Рибата меч, която се сервира около пристанището определено е вкусна. Кралските гробове и мозайките на замъка в Пафос са само някои от монументите в града. Ето защо Пафос е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство: Археологически музей в района на Пафос.
Адрес: 43 Dighenis street, Paphos
Тел: +357 26 30 62 15

Трудос
Впечатляващата планина Трудос предлага свежест и вълнение по време на пътуването из нейните ветровити планински пътеки. Точно както и за Афродита, за планината се предполага, че се е издигнала от морето преди 92 милиона години. Вижте смайващата гледка от над 2000 м. Височина и се насладете на ароматните борови дървета.

В Трудос може да намерите и византийски църкви пълни с икони, фрески и изкуство. Те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и може да ги намерите в Агиос. Николаос тис Стегис – Какопетриа, Ставрос ту Агиасмати – Платанистаса. Тук посетителите може да се разходят и да разгледат необикновената флора и фауна, като кедрови долини, муфлонски овце и всичките очарователни малки махалички. През зимата може да карате ски. Не пропускайте и най-големия манастир Кико.

Ларнака – Ая Напа
Добре дошли в мозайка от развлечения. Вижте Стария град на Ларнака и се насладете на слънцето по крайбрежието в центъра. Тук, както и в Ая Напа – на 20 км. разстояние, има много клубове и барове. Останките от Китион, основан от внука на Ной – Китим, и крепостта от 17и в. си струва да се видят. След джамиите в Мека и Медина, тази в Теке е една от най-важните дестинации за ислямските поклонници. Най-удивителна е Чойрокойтиа – селище от най-ранния период на Каменната ера – 6 800 години пр. Хр.

ПЛАЖЕН ЖИВОТ
Прекрасно е да се отдадете на мекия бял пясък и чистата вода в Кипър. Знайте, че червеният флаг означава, че къпането е забранено, жълтият – къпането е на собствен риск, а зеленият – къпете се спокойно. Има 52 плажа в Кипър със сини флагове.

Заливът Грециан
Плаж дълъг 2 км., който започва от пристанището на Ая Напа. Тук има и интересни пещери за разглеждане.

Плаж Ниси
Този плаж, известен сред младите, е дълъг 3.5 км. и започва от центъра на Ая Напа. Оживен е, но става и за разпускане. Тук може да намерите всякакъв вид водни спортове, бънджи скокове и волейбол.

Заливът на Смокиновото дърво
Семействата с деца обичат да идват тук.

Ларнака и Залив Ларнака
Точно в центъра на града има прекрасен плаж. Също така може да пробвате и този в Залива Ларнака – на 8 км. от града.

Плаж Пафос
Чудесен плаж, който има и богат културен живот.

Забележителности около Кипър

Избрани оферти