Начало / Статии / Статии - Италия

Колко бакшиш да оставите по света?

Автор

/

Колко бакшиш да оставя на сервитьорката, на бармана, на пиколото? Зависи в коя държава сте. В Холандия, например, не е прието на сервитьорите да се оставя бакшиш, а на много места по света бакшишът е включен в сметката. 

Правилата по-долу са ориентировъчни и ще ви дадат поне начална представа за това колко е добре да оставите. 

Барман: Около 1 валутна единица (лев, долар, евро) или 15-20% от сметката. Добрият вкус изисква да поръчвате наведнъж всичко, което планирате, за да не разкарвате бармана за всяка вода, сок, уиски, лед, още една чаша или нещо друго.

Пиколо в хотел: 1-2 валутни единици на чанта/куфар. Бакшишът не е задължителен, ако пиколото е натрупало купчина от куфари пред вратата на хотела, а само в случаите, когато имате персонално обслужване от входа до стаята си.

Шофьор на такси: Ако сте чужденец, не оставяйте бакшиш. Те и без това вече са си го навъртели на километража без да знаете или при договарянето на цената са сложили 300% отгоре. В повечето страни това е практика, докато в други таксито е достатъчно скъпо, за да не се налага да оставяте.

Сервитьор/ка в ресторант или бар: Не по-малко от 15-20% от стойността на сметката. Ако сте редовен и бихте искали да ви запомнят с добро и да получите подходящо обслужване отново - сложете още някоя друга банкнота.

За снимка: По света ще срещнете безкрайно много интересни хора, които веднага ще ви поискат пари, щом пожелаете да се снимате с тях. Гладиатори пред Колизеума в Рим, Голия каубой на Таймс Скуеър и т.н. Накрая се оказва, че те са там и изглеждат толкова интересно само и единствено, за да ви вземат парите, а наоколо има десетки като тях, а вие сте в попаднали в схемата им. Затова - бакшиша не е задължителен. Снимате на воля и в краен случай, давайте монети до максимум една валутна единица.

Момиче на повикване: Няма конкретна практика за бакшиши, когато се плаща за секс услуги, затова освен предварително договорената сума можете да добавите нещо спрямо настроението след преживяването. 

Когато обикаляте света, е добре да се адаптирате и с местните ценови стандарти. Сметнете какво биха могли да си позволят хората с оставения им бакшиш. Например могат ли да си купят една дъвка, или закуска, или дори обяд? Понякога в по-бедните държави бакшиш от порядъка на 5 евро е като седмична заплата, на други места може да бъде сметнат за подигравка с персонала.

 

>
02 май 2017 г.

Тагове

любопитно

бакшиш

Забележителности наоколо

Избрани оферти