Начало / Статии / Статии - Италия

Чивита ди Баньореджо - скалното градче, кацнало на хълм

Автор

/

Иска ли ви се понякога да избягате в измислен свят? Мислите ли, че някъде приказките съществуват? Ако отговорът ви е “да”, погледнете към Италия, недалеч от столицата Рим.

Чивита ди Баньореджо е градче, сякаш излязло от картинките на някоя приказка със замъци и принцеси. Кацнало на върха на хълм със спиращи дъха гледки във всички посоки, то е от онези уютни места с калдъръмени улички, средновековни каменни къщи и преливащи от цвят саксии по прозорците, в които човек с удоволствие би се губил отново и отново.

Чивита ди Баньореджо е населен от повече от 4500 години, но съдбата му е един ден просто да изчезне. Наричат го Умиращия град, защото хълмът, на който се намира, постепенно се стопява заради ерозията, дъжда и двете реки, които го подкопават в основата.

С всяка изминала година територията на града намалява, а заедно с нея и желаещите да живеят тук. По официални данни Чивита ди Баньореджо има по-малко от 20 постоянни жители, но не очаквайте някое забравено от бога място. Напротив, в топлите дни е пълно с хора, които искат да избягат от шума на Рим (и иронично, носят шума със себе си).

В града се влиза по 30-метров висящ мост, известен с красивите си гледки и ветровитото си време. В самия Чивита ди Баньореджо движението на автомобили е забранено от 1965 г.

Тук можете просто да се разхождате по кривите улици, да дойдете за обяд в някоя слънчева неделя или да влезете в една от етруските пещери накрая на града (една от тях е превърната в параклис).

Ако времето е мъгливо и облачно, не се отказвайте - в такива моменти Чивита ди Баньореджо изглежда като увиснал във въздуха, наистина магическа гледка!

Мястото е толкова красиво, че често се превръща в снимачна площадка на италиански филми и предавания. Освен това редовно си осигурява място в класации от типа на “Най-красивото село в Италия” и “Най-красивите скални градчета в Италия”.

Как да стигнете до Чивита ди Баньореджо

Най-лесно е да използвате кола. Ако предпочитате градски транспорт, хванете влак от Рим до Орвието или Витербо, а след това се прехвърлете на автобус до Чивита ди Баньореджо.

На входа на моста към града се събира такса от 5 евро, която се инвестира в поддръжката и съхраняването му.

В града има места за настаняване, в случай че искате да го видите и след като всички, дошли за еднодневна разходка, си тръгнат. Ресторантите обикновено са пълни през уикендите, затова е добра идея да си резервирате маса предварително.

Вижте оферти за екскурзия до Рим!

>
02 юни 2021 г.

Тагове

любопитно

семеен туризъм

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти