Начало / Статии / Статии - България

Месамбрия Понтика - една историческа приказка

Автор

/

Месамбрия е основана от преселници от дорийските градове Византион и Халкедон през V в.пр.Хр. В продължение на близо 2500 години градът бил важен търговски и занаятчийски център в Западното Черноморие.

Според някои езиковеди Месабрия на езика на траките означава "градът на Мелса", а Понтика идва от Понтос Евскинос - гръцкото име на Черно море, т.е. градът на Мелса на Черно море. През Средновековието градът е преименуван на Месемврия и носи това име до 1934 г. Останките на Месамбрия се намират на живописен полуостров в Бургаския залив, в съвременния град Несебър.

Руините на крепостните стени, жилища, езически храмове, раннохристиянски църкви и днес се извисяват над красивите двуетажни къщи с еркери, надвиснали над калдъръмените улички в Стария град. Проучването на Месамбрия продължава повече от век, тъй като археологическите разкопки в града непрекъснато предоставят нови сведения за неговата история. Значителна част от останките на строените и преустройвани векове наред крепостни стени на Месамбрия остават скрити под водата. С времето нивото на морето се е повишавало, в резултат на което полуостровът е загубил голяма част от територията си. Днес най-добре може да се види главната порта с две големи кули - вляво от съвременния вход на Стария град.

През елинистичната и римската епоха в града имало храмове на Зевс, Аполон, Аскелпий, Хеката, Изида и Серапис, Дионис и други божества. По-късно на тяхно място били построени многобройни църкви. Сред тях е Старата митрополия, изградена през втората половина на V в. и функционирала чак до Късното средновековие. тя е една от най-добре запазените църковни сгради от това време в българските земи.

Любопитно: През 812 г. хан Крум превзел Месемврия с помощта на обсадни машини, построени от военен инженер, който бил покръстен арабин. През 860 г. византийците завладели  града, но малко по-късно цар Симеон отново го включил в пределните на българската държава. През Второто българско царство Месемврия неколкократно минавала ту към Византия, ту към България, а в края на XIV в. била превзета от османските турци. Днес Старият Несебър е обявен за археологически и архитектурен резерват, включен в Списъка на ЮНЕСКО като паметник със световно значение.

Къде: Несебър, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
18 януари 2013 г.

Тагове

археологически музеи

археологически резервати

идеи за уикенд

летен туризъм

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти