Начало / Статии / Статии - Албания

Шенгин: в Албания на море

Автор

/

Шенгин е малко известен сред чужденците крайбрежен град в Албания, но любим на местните за морска почивка. Разположен е в северозападната част на страната, на брега на Адриатическо море. 

Снимка: Wikipedia

Градът не е голям и лесно можете да го обиколите пеша. В центъра има шопинг зона с всякакви сувенири и магазини, предлагащи произведения на изкуството на местни творци. 

Плаж

Плажът на Шенгин е просторен и дълъг, с много заведения, чадъри и шезлонги. Въпреки големите си размери, в пика на сезона обикновено трудно се намира свободно място на пясъка. Водата е плитка и по дъното няма камъни, затова Шенгин е предпочитан от семействата с деца. 

От едната страна на плажната ивица се разкриват гледки към Адриатическо море, а от другата се издигат планински възвишения. Лятно време температурата на водата е около 25 градуса, а на въздуха - около 28-32 градуса. Нощите са свежи и прохладни, но едва ли ще имате нужда от жилетка. 

От юни до септември са най-добрите месеци за морска почивка в Шенгин, ако обичате топло време и топла вода, но първите туристи често пристигат още през май. 

Храна и забавления

Крайбрежната алея на Шенгин е любимо място за разходка след плажа. Тук ще откриете много ресторанти с пресни морски специалитети по албански и средиземноморски рецепти. Италианското влияние в местната кухня е осезаемо, но винаги смесено с вкусове от района. 

По крайбрежието има и много барове и заведения с жива музика, където забавлението продължава до късно след полунощ. Местната алкохолна напитка е ракията, на много места ще видите в менютата и местни албански вина, които си струва да опитате. 

Всяко лято на плажа Рана е Хедхун, който се намира в края на Шенгин, се провежда фестивалът за електронна музика UNUM.

Шенгин и наоколо

Градът е по-скоро курортен и освен плажа няма други големи забележителности освен да плувате, да се разхождате по пясъка и да се изкачите до близките планини. 

Ако искате да опознаете повече от Албания, отидете до Шкодра (намира се на 30 км от Шенгин) или Дуръс (55 км). Тирана, столицата на Албания, е на 60 км от курортния град и също си заслужава да й отделите поне ден. До всички тези градове можете да стигнете както с кола, така и с автобус. 

Всеки ден от Шенгин потегля и ферибот за Бриндизи, Италия, така че можете да си организирате и няколкодневно бягство до Ботуша в комбинация с албанската си почивка. 

Вижте актуални  оферти за почивка в Албания!

>
13 май 2022 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти