Начало / Статии / Статии - Албания

На море в Албания – открийте нови дестинации

Автор

/

Албания не е сред популярните морски дестинации за българите. Още по-добре! Това означава, че можете да сте сред първите, които откриват красотата на Адриатическото крайбрежие без на всяка крачка да срещат сънародници.

На море в Албания е почивка за ценители на лазурносините води, закътаните заливчета и интересния микс от култури. Защото Албания има още много изкушения, които вървят бонус към морето.

Ето няколко причини да откриете нови морски хоризонти на запад това лято:

Открийте Дуръс

Дуръс е най-големият морски курорт в Албания, втори по големина град и най-голямо морско пристанище. В далечното минало под името Драч е бил част от Първото българско царство. Градът е пълен с живот, включително и с останки от древни времена – в центъра на града има римски амфитеатър, където са се провеждали гладиаторски борби.

Пясъчната ивица на Дуръс е дълга и широка, морето е чисто. Тук няма ол инклузив, което означава, че можете да се насладите на вкусна и прясно приготвена храна в местните ресторантчета. Ако изведнъж ви се приходи в Италия, има директна фериботна връзка между Дуръс и италианските морски градове Бари и Бриндизи.

Открийте Тирана

Албанската столица не прилича на повечето европейски столици. Градът е сравнително млад (на около 400 години е), а столица е от 1920 г. Образът, който доминира навсякъде, е този на националния герой от османско време Скендербег. Негова статуя е разположена на централния площад на столицата. Забележителностите на града включват джамията Етем бей, пирамидата-мавзолей на Енвер Ходжа (през последните години изоставена), двореца на президента... Тук можете да посетите и един от стотиците бункери, построени в Албания срещу евентуална ядрена атака.

Открийте Круя

Круя е родният град на Скендербег, където се намира посветеният на него музей. В града се издига и крепост от османско време, удържала дълго на нашествията на врага.

Открийте Арденица

Арденица пази ценна светиня на православното християнство - манастира „Рождество Богородично”. Съществувал е още от ХІІІ век, пази уникални стенописи от майстори-зографи

Открийте Берат

Старата част на Берат (или Берати) е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Наричат Берат Града на хилядите прозорци – къщите му са разположени амфитеатрално по планински склон, а прозорците им приличат на стотици очи, които ви наблюдават. В олтара на църквата „Успение Богородично” в Берат се пазят мощите на двама от учениците на Кирил и Методий – Горазд и Ангеларий. Църквата е част от музейния комплекс на иконописеца Онуфри – един от най-известните зографи в Албания през ХVІ век.

Открийте Шкодра

Шкодра е на пръв поглед обикновено градче, но това, което истински ще ви впечатли, е крепостта Розафа. Разположена е на висок хълм над града, откъдето се разкрива панорама към града и Шкодренското езеро – най-голямото на Балканския полуостров. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Албания!

Виж още:

Екскурзия в Хърватия

Екскурзия в Черна Гора

Екскурзия в Словения

>
15 февруари 2024 г.

Тагове

летен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти