Начало / Статии / Статии - Италия

Забележителности във Венеция

Автор

/

Основан през V век и разполагащ се на над 118 малки острова, Венеция се превръща в една от основните морски сили през X век. Целият град е изключително архитектурно произведение, в което дори и най-малките здания съдържат част от работата на някои световно известни творци като Тициан, Тинторето, Веронезе и др.

Венеция е един от най – очарователните градове в Италия. Множеството острови са свързани с повече от 400 моста, надвиснали над 160 канала. Венеция има около 69 000 жители, ако не се смятат тези, които се намират в индустриалната област Местре.

Вместо автомобили и трамваи, тук има лодки, водни автобуси и романтични гондоли, които транспортират хората. Около 1,5 млн. души годишно посещават Венеция и плават по Канале Гранде и основните водни пътища.

Най-пленително и интересно си остава разходка с лодка или гондола из лабиринта от канали. Не пропускайте това изключително преживяване. Насладете се на истинския дух на този уникален град и се оставете да ви очарова.

Канале Гранде във Венеция

Канале Гранде (Grand canal) е вероятно най-известният канал в Италия, ако не и в света. Той е един от основните трафик коридори във Венеция и романтичната мечта за хиляди двойки по света. 

Единият край на канала води до лагуна близо до жп гарата Санта Лучия, а в другия си край води до малък залив с име Сан Марко. Между двата си края канала образува буквата „S”. Дължината му е 3800 м, а широчината му варира от 30 до 90 м. Средната му дълбочина е около 5 м.

Общественият транспорт по него се осъществява с водни автобуси (вапорето), частни таксита или гондоли.

По бреговете на Канале Гранде има повече от 170 здания, повечето от които датират от XII и  XVIII в. и демонстрират богатство и просперитет. Благородническите семейства са харчели огромни суми, за да покажат богатството си чрез своите дворци. Интересни са дворците Барбаро, Дарио, Фоскари и др. Тук се намира и известната базилика Санта Мария дела Салуте.

Базиликата Сан Марко във Венеция

Базиликата Сан Марко (Basilica di San Marco) е най-известната църква във Венеция. Намира се на площад Сан Марко (Piazza San Marco). Построена през XI век, базиликата Сан Марко е изпълнена във византийски, римски и готически архитектурен стил.

Атриумът, таванът, стените и куполите на зданието са украсени с 3720 кв. м златна мозайка, която е слагана и променяна в продължение на векове. Най-старата от тези мозайки е създадена от източни майстори, а по-късно е довършвана от Тинторето, Веронезе и Тициан.

В горната част на базиликата се намира музеят Марчано (Marciano Мuseum), от чийто балкон ще можете да разгледате отблизо златните мозайки. В него още имате възможност да разгледате и оригиналната триумфална квадрига с четири коне.

Работно време и цени на билети: Посещението на базиликата е безплатно, но не забравяйте да сте облечени подходящо. Музеят на Сан Марко и съкровищницата са с билети. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на базиликата: www.basilicasanmarco.it. Информация за музея Марчано: marcianoartfoundation.org

Базилика Санта Мария дела Салуте във Венеция

Базиликата Санта Мария дела Салуте (Santa Maria della Salute) е римокатолическа църква и малка базилика, разположени в областта Дорсодуро. Често са наричани само с името Салуте.

Салуте е огромна, осмоъгълна сграда с два купола и две изключителни камбанарии от задната страна на зданието. Построена е върху 100 000  дървени кола. Конструирана е с камъни от Истрия и марморино (венециански тухли, покрити с мраморен прах). На върха на фронтона й се намира статуята на Дева Мария, в чиято чест е построено и зданието. На фасадата на базиликата има статуи на различни светци. 

Интериорът е осмоъгълен с 8 изключителни параклиса на всеки ъгъл. Трите олтара, които се намират отдясно на главния вход, са украсени със сцени от живота на Дева Мария. Третият олтар отляво е творение на известния творец Тициан.

Дворецът на дожите във Венеция

Дворецът на дожите (Dodge's Palace) е готическо здание, дворец, който в миналото е бил резиденция на дожите. Две от фасадите му гледат към Венецианската лагуна и площада Сан Марко. Арките на двореца придават интересен ефект на сградата. Зданието на днешния дворец е създаденo в периода 1309 – 1324 г. Архитектът, сътворил двореца, е Филипо Календарио. Главната порта, изпълнена в късен готически стил, води към централния двор на двореца.

През 1574 г. дворецът бил разрушен. Било взето решение да се запазят оригиналните готически черти на сградата.

Дворецът на дожите е превърнат в музей. Вътре посетителите могат да видят картини на Тинторето и Паоло Веронезе, които величаят Венеция, както и да надникнат в тъмницата на двореца. 

Адрес: Piazza San Marco

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на всички музеи във Венеция (включително и Часовниковата кула): www.museiciviciveneziani.it

Колекцията на Пеги Гугенхайм във Венеция

Колекцията на Пеги Гугенхайм (Peggy Guggenheim Collection) представлява малък музей, разположен на Канале Гранде във Венеция. Той е един от музеите на фондацията Соломон Гугенхайм. Тази колекция е личната арт колекция на Пеги Гугенхайм, която включват американски модернисти и италиански футуристи

Колекцията е разположена в Palazzo Venier dei Leoni, дворец от XVIII век, който така и не бил довършен. Не било надградено нищо повече след първия етаж. В двора на музея между основните сгради са градинските скулптури, които оформят една голяма колекция от творби.

Адрес: Dorsoduro, 701-704

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.guggenheim-venice.it

Музей Корер във Венеция

Музеят Корер (Correr Museum) е огромен амбициозен музей, който обрисува историята на Венеция от XIII до XVI век чрез своята колекция от картини, графики, монети, оръжия. Тук ще намерите много запазени предмети от Средновековието и Ренесанса.

В този музей ще имате възможността да видите творби от фамилията Белини. Като например Разпятието на Джакопо Белини и творението на неговия син – Портрет на Дож Мочениго. Интересни още са Разпятието, Преобразяването и Пиета на Джовани Белини.

В музея Корер има малка стая, посветена на Risorgimento (Възраждането на италианския национализъм и неговата кулминация при обединяването на Италия през 1866 г.). 15-те стаи разказват историята на Даниел Манин и неговия бунт срещу австрийците.

Адрес: Piazza San Marco, 52

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: correr.visitmuve.it

Театърът Феникс във Венеция

В театърът Феникс (Teatro La Fenice) се помещава операта на Венеция. Той е един от най-известните театри в Европа. Тук са се провели много известни оперни премиери. Името на театъра е емблематично, тъй като след двете разрухи на зданието, той отново се възроди от прахта.

Днешната сграда на театъра е реконструирана през 2001 г. за период от 650 дни, върху която работел екип от 200 души. Сградата е в стил XIX век и е построена по дизайн на Алдо Роси.

Еврейското гето във Венеция

Еврейското гето във Венеция или Венецианското гето е област, където евреите били прокудени да живеят по време на Венецианската Република.

Днес гетото все още е център на еврейския живот в центъра на Венеция. Там можете да разгледате и посетите петте синагоги, йешива, кашер ресторант и няколко юдаистски магазина. Въпреки, че там живеят едва 300 от 1000-те евреи във Венеция, мястото се напълва, когато има религиозни празници и служби в двете все още работещи синагоги.

Мостът Риалто във Венеция

Мостът Риалто (Rialto bridge) е истинското сърце на Венеция. Сегашната му структура е построена за три години в периода 1588 – 1591 г. Той напълно замества предишните мостове, които са свързвали дата бряга там преди това. Мостът Риалто е бил единствения начин да прекосите Канале Гранде пеша, преди да се построи моста Академия през 1854 г.

Арката на моста Риалто е 7,5 м и е била проектирана така, че да могат лодките да минават отдолу. Масивната структура на Риалто е направена от 12 000 дървени колони, които в продължение на 400 години го поддържат.

Мостът има три алеи: две от страната на външната балюстрада и една по-широка, която минава между две редици магазини, от които можете да си закупите бижута, ленени изделия, стъкло от Мурано и други предмети за спомен.

Мостът на въздишките във Венеция

Мостът на въздишките (Bridge of sighs) е закрит мост, направен от бял варовик. Има малки прозорчета с каменни решетки. Той минава над Rio di Palazzo и свързва старите затвори със стаите за разпити в Двореца на дожите. Мостът е проектиран от Антони Контино (племенника на архитекта, построил моста Риалто). Построен е през 1602 г.

Гледката към Венеция през прозорчетата на моста на въздишките било последното нещо, което осъдените виждали преди да бъдат затворени. Името си моста получил от Лорд Байрон през XIX век, именно защото затворниците въздъхвали, когато съзирали красотата на Венеция и осъзнавайки, че я виждат може би за последен път.

Легендата разказва, че любимите ще бъдат дарени с вечна любов и блаженство, ако се целунат в гондола под Моста на въздишките.

Венецианско стъкло - история и съвети за купуването му във Венеция

Венеция е известна със своето венецианско стъкло. То се слави в целия свят като цветно, сложно и майсторски изработено. Много от орнаментите на изделията от венецианско стъкло са били развити и измислени през XIII век. Към края на века остров Мурано се оформя като център на индустрията с венецианско стъкло.

Някои от най-важните марки стъкло в света и до днес все още се произвеждат в стари заводи и работилници в Мурано. Те са Venini, Barovier & Toso, Pauly, Millevetri, Seguso. Barovier & Toso се смята се една от 100-те най-стари компании в света. Тя е основана през 1295 г.

Ако си купувате венецианско стъкло, имайте предвид, че оригиналното няма как да струва по 2-3 евро. Ако видите такива произведения от "муранско стъкло", те най-вероятно са фалшификати от обикновено стъкло. 

На остров Мурано има работилници, в които ще ви поканят да надникнете в процеса на производството на стъклото. 

Виж актуалните оферти за пътуване до Венеция!

Виж още:

Почивка в Пулия

Почивка в Римини

Почивка в Сицилия

>
19 януари 2015 г.

Тагове

идеи за уикенд

карнавали

романтични градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти