Начало / Статии / Статии - САЩ

Магистралата „Милион долара“ - до небето по път или с парен влак

Автор

/

В тази югозападна гънка на Колорадо, където пустинята се среща с планина, целта са панорамните гледки от върха на планината, но да се изкачите там е само половината от забавлението.

Магистралата
 

Много скитници обявяват „Сан Хуан Скайуей“ за най-красивия път в континенталните Съединени щати. Преднамерено проектиран живописен обиколен път, той свързва старите процъфтяващи или загиващи миньорски градове Урей и Дуранго, от които последният е очарователно място и прекрасна база за излети в околността.

Освен изключителните, непрекъсвани от нищо панорамни гледки на Скалистите планини, обиколката предлага носталгично пътешествие в далечното минало на щата Колорадо и дните на разцвета на неговите златни мини: една отсечка от нейната дължина е известна като магистралата „Милион долара“, намекваща (казват някои) за стойността на долнокачествената златна руда, налична в речното корито.

Любителите на пътуванията с влак трябва да се качат на борда на пуфкащия, старовремски парен локомотив, който прави няколко пътувания на ден (в сезона) по 3,5 часовия, 72-километров живописен маршрут от Дуранго до Силвър-тън, изкачващ се на 900 м през издълбани от ледници долини, по тесни издатини на каньони и през непроходимите участъци на гъстата гора Сан Хуан и планинските масиви („най-новата“ част от Скалистите планини). След двучасов престой той се връща обратно в Дуранго.

Влакът някога е превозвал миньори, доставки и скъпоценна златна руда по теснолинейките (с ширина 36 инча вместо стандартните 56,5 инча) от един изолиран миньорски лагер към друг. Но днешният скъпоценен товар са туристите с широко отворени очи, късметлиите, слизащи на едно обозначено със знаме място в гъстата вечнозелена пустош.

Това е курортът „Тол Тимбър“, едно почти скрито в горите убежище, до което се стига само с влака с парен локомотив (или неговата алтернатива от ХХІ в. – хеликоптерът). През 720-те декара на уединения курорт тече река – девствена територия, която не знае пътища. Тук в средата на пустошта, „Тол Тимбър“ осигурява и изключителна среда, и безупречно обслужване. Хеликоптерът на хотела бързо отнася гостите още по-надалеч и по-нависоко до една ливада на 3300 м за високопланински пикник, който придава нов смисъл на изисканата кухня.

Къде: Дуранго, Короладо, САЩ
Най-добро време: юли-октомври.

>
12 юли 2011 г.

Тагове

алтернативен туризъм

любопитно

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти