Начало / Статии / Статии - Малта

Малта – полезни съвети за организиране на пътуване

Автор

/

Малко полезни съвети за Малта, ако организирате сами пътуването си дотам.

Как да се придвижвате на острова, какво да опитате и какво да имате предвид, за да не губите време – четете надолу:

Снимки: www.viewingmalta.com

Шофиране в Малта
Ако сте решили да обикаляте независимо из островите, имате два основни варианта. Единият е да си наемете кола, но имайте предвид, че уличното движение е обратно на българското и шофирането в Малта не е за всеки.

Градски транспорт в Малта
Градският транспорт, от друга страна, е неточен, закъснява и е така структуриран, че постоянно трябва да се връщате до една и съща изходна точка. Ако искате да обикаляте по крайбрежието например, ще трябва непрекъснато да се връщате до Валета и оттам да вземете автобус до следващата дестинация, която иначе ви е била съвсем близка, но до която няма директен транспорт от по-малките градчета. Ако изберете този начин на придвижване, предвидете повече време.

Круизи и обиколка с корабче в Малта
Има една компания за круизи и екскурзия с корабчета на Малта - Captain Morgan. Оттам имате няколко варианта за круизи – полудневни и целодневни, като се обикаля крайбрежието и се посещават забележителности. Проверете програмата внимателно – някои от круизите са с малко спирки и са подходящи за тези, които обичат да си почиват на борда, а не да разглеждат забележителности. Непременно проверете прогнозата за времето за деня, в който ще плавате, за да не се окажете позеленели 7 часа на кораб в бурно море. Задължително си носете бански, защото се спира на плажове за почивки.

Цени в Малта
Цените в Малта са близки до българските, малко по-високи. Например, 2 фреша, кафе и вода ще ви излязат около 6 евро.

Екскурзии в Малта
Дори и да пътувате самостоятелно, добра идея е да си намерите български екскурзовод в Малта. Има избор от екскурзоводи на български, които имат задълбочени познания, ще ви дадат много информация за живота на острова и ще организират транспорта между забележителностите, който иначе губи много време.

Плажове в Малта
На повечето места в Малта бреговете са скалисти и до водата се слиза по стълби и платформи. Има и няколко пясъчни плажа за почитателите на този тип брегове. На остров Малта търсете Mellieha Bay, Ghajn Tuffieha и Golden Bay. На остров Гозо - Ramla l-Hamra, Armier, Paradise Bay. Целият остров е скалист, няма много зеленина, а водата е много солена. Сезонът е осем месеца, от април до октомври е подходящо за посещение. Дори на Нова година времето е приятно и макар да не става за плаж, температурите обикновено са около 17-20 градуса.

Плаж Golden Bay

Хотели в Малта
Ако искате почивка тип ол инклузив, има няколко комплекса на острова, между които да избирате. Ако държите да сте далеч от навалицата и наистина да се усамотите, отидете на най-малкия остров Комино, където има един-единствен петзвезден хотел. Имайте предвид, че хотелите често не си отговарят на звездите (4 звезди отговарят по-скоро на 3).

Храна в Малта
Непременно опитайте местните пъпеши - медени, невероятно сладки, те са специален сорт, който се отглежда само в Малта. Вземете си и сладък сироп от рожков (харуба/кароб). Прилича на мед и малтийците го разтварят в чай или вода, когато ги боли гърлото. Опитайте и рибата лампуки – подобна на пъстървата, много вкусна.

Българи в Малта
Внимавайте какво и как говорите на български, защото на острова те са навсякъде.

 

>>> Виж актуалните оферти за Малта! >>>

Виж още:

Екскурзия в Кипър

Почивка в Сицилия

Екскурзия в Португалия

Почивка в Палма де Майорка

 

>
02 февруари 2024 г.

Тагове

круизи

кулинарни изкушения

летен туризъм

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти