Начало / Статии / Статии - Италия

Изненадващата тайна на щастливата отпуска

Автор

/

Случвало ли ви се е да сте в отпуска, да сте свободни и без задължения, а всичко да ви изглежда безмислено и скучно? Да се чудите къде се е изпарил ентусиазмът, с който сте очаквали почивката!

Психологията на щастието, съвременен клон на психологията, който търси причини и решения за човешкото удовлетворение от живота, може би е на път да открие някои важни отговори.

Тайната на щастливата ваканция

Оказва се, че най-добрата стратегия да се чувствате щастливи по време на почивката си е... да планирате много активности.

И преди да сте избягали с писъци при прочитане на думите „планиране“ и „ваканция“ в едно и също изречение, вижте резултатите от едно скорошно проучване на Университета за науки и технологии Пинтун в Тайван. Група студенти били помолени да планират или да не планират забавни дейности за свободното си време и след това да оценят колко удовлетворени се чувстват. Изследването установява, че има силна връзка между управлението на свободното време и щастието на човек.

Вече знаете, че защо не трябва да припарвате до лаптопа и служебния имейл по време на отпуска, така че в графа „планиране“ сложете само забавни дейности. Ако не правите забавни неща по време на отпуската си, вие на практика си губите времето (и преди да кажете, че имате нужда да си отспите, уточняваме, че става въпрос за времето, в което не спите).

Как да извлечете максимална полза от почивката си?

Напълнете програмата си с екскурзии, плаване с лодка, пикници, самоорганизирани дегустации на сладолед, приготвяне на коктейли с пъпеш и вино (рецепта от Марина от NasamNatam.com: отрежете капаче от пъпеша, изгребете семките и налейте в кухината бутилка изстудено бяло вино. Оставете да преседи поне 3-4 часа в хладилник и консумирайте с удоволствие!).

Всъщност няма значение какво точно правите стига да го възприемате като забавно и да имате по няколко такива планирани за всеки почивен ден.

Една идея в помощ на планирането: книгата "203 предизвикателства за пътешественици".

>
03 юни 2021 г.

Тагове

любопитно

психология

наука

Забележителности наоколо

Избрани оферти