Начало / Статии / Статии - Италия

Модика (Сицилия) – градът на стълбите и шоколада

Автор

/

Модика е един от най-красивите градове в Южна Сицилия, в който на всичко отгоре се произвежда един от най-прочутите шоколади в Италия. Как да не го включиш в маршрута си!?

В следващите редове ще се запознаете с различните лица на града и с някои от основните забележителности в Модика, с които да уплътните времето си там.

Град на стълбите

Историческият център на Модика е като амфитеатър – всяка сграда е стъпила едва ли не на покрива на долната и поради тази причина ви се налага непрестанно да се изкачвате и да слизате по стъпала, особено ако имате работа в долния град, а след това ви извикат да пиете кафе в горния. Докато криволичите нагоре по стълбищата, не забравяйте да вдигнете глава, за да видите цветните капаци на прозорците и не по-малко цветното пране, висящо на простори между сградите.

Градът е построен на място, където се срещат две долини, някога прорязвани от реки. След ужасяващо наводнение през 1902 г. обаче, реките били пратени под земята. Днес, докато се разхождате по една от главните улици – Корсо Умберто I – всъщност следвате коритото на една от тези реки.

Бароков град

Историческият център на града е включен в Списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради превъзходната си барокова архитектура. За да откриете чудесата на града обаче, няма да е достатъчно да се помотаете из центъра.

Модика е по-капризна и ще ви предизвика да обикаляте улички, да търсите църкви и дворци. Ще ви е нужно известно време да се ориентирате, но поне имате една недвусмислена ориентация – горе и долу. В града има две големи барокови катедрали – Сан Джорджо и Сан Пиетро.

Град на шоколада

Стига общи приказки – знаем, че основната причина да сте в Модика е шоколадът! Известен из цяла Италия и доста отвъд, шоколадът от Модика се произвежда тук още от Средновековието по рецепта, донесена от испанските завоеватели.

Да се избере е почти невъзможно, защото шоколадът тук не е просто млечен, бял и натурален. Освен това той е с люта чушка, с бадеми, с канела, с лимон, с морска сол и каквото още ви хрумне – и най-вече каквото не би ви хрумнало. Градът е пълен с магазинчета и работилнички за шоколад, въпросът е колко може да изядете преди да ви прилошее. Имайте предвид, че шоколадът от Модика е с наситен вкус, натурален и зърнест. Може да си го разтопите или да го хапвате така.

Град с гледки

Тъкмо заради безкрайните си стръмности, Модика предизвиква неспокойния дух на пътешественика да търси места с панорамни гледки. Едно от добрите места за поглед към долината е Белведере Пицо. 

Ако вече ви се пътешества из града на стълбите и шоколада, вижте най-добрите оферти за пътуване до Модика!

Не си падате по сладкото? Тогава опитайте апетитните аранчини - панирана сицилианска вкусотия, водеща до пристрастяване. Изпитано!

П.С. Покрай шоколада от Модика да не забравите да си хапнете за десерт (или закуска) каноли - правят се навсякъде в Сицилия и изглеждат ето така:

Вижте актуални оферти за почивка в Сицилия ТУК!

>
13 февруари 2024 г.

Тагове

летен туризъм

приказните острови

романтични градове

семеен туризъм

забавления за деца

шоколад

Сицилия

Забележителности наоколо

Избрани оферти