Начало / Статии / Статии - Италия

Непознатата Европа: Тропеа или италианският бряг на боговете

Автор

/

Калабрия не е сред най-популярните италиански райони - обикновено туристите стигат до него, след като вече са обиколили Лацио, Тоскана, Сицилия и Ломбардия. Тук, край бреговете на Тиренско море, животът тече още по-бавно, хората са още по-автентични, а красотата на Италия сякаш е не толкова в културното наследство, колкото в обикновените радости на живота. 

Снимка: iStock by Getty Images

Точно тук вкопчен в скалите, сякаш, за да не изпадне в морето, на брега е кацнал град Тропеа. Град колкото една хапка, съвършена дестинация за истинските ценители на Италия. 

Разходете се из историческия център

Снимка: iStock by Getty Images

Историческият център на Тропеа е класически италиански разкош, съставен от лабиринт от виещи се улички, застлани с камъни. Над главите на посетителите се извисяват старинни сгради, които макар и позахабени от времето, все още имат достолепно излъчване. Висящото от просторите по високите етажи пране е цветно и се поклаща с ентусиазъм в такт с бриза, който го суши. 

Църкви като картинки

Из града са разпилени няколко църкви, най-голяма сред които е централната Дуомо ди Тропеа. Ако търсите наистина впечатляваща гледка обаче, отправете се към Сантуарио ди Санта Мария дел’Изола, която гордо е изпънала гръб на парче скала, вдадено в морето. Оттук гледките към морето и околностите са разкошни, а в основата на скалата има голяма пещера, която при прилив се пълни с вода. 

Пеша и без карта

Както всяко малко градче, и Тропеа не изисква от посетителите си нищо друго освен удобни обувки, шапка и усмивка на уста. Всичко е на пешеходно разстояние, а картата по-скоро пречи, отколкото помага. Оставете се гледките зад всеки ъгъл да ви изненадват - някоя тайна пиаца, обсипан с цветя балкон, стълбище с цветан мозайка или улица с гледка към морето. Носът ще ви отведе до най-добрите тратории - ароматът на прясно приготвена прясна храна не може да се сбърка. Атмосферата е обикновена, храната също, но всичко е направено с любов. 

Местният специалитет

Снимка: iStock by Getty Images

Ако сте пътували повече из Италия, знаете, че страната няма една национална кухня, а е пъстър килим от регионални кухни, всяка със собствените си специалитети. В Тропеа суперзвездата е местен вид червен лук, чийто образ гордо краси вратите на повечето тратории в града. Той е главната съставка на много местни специалитети - непременно го опитайте!

Брегът на боговете

Снимка: iStock by Getty Images

Тропеа има своите летни почитатели, които идват тук заради разпръснатите в района малки парченца пясъчни ивици, закътани сред крайбрежните скали. Тук идват предимно италианци, които искат да избягат от претъпканите плажове в други части на страната, и с любов са кръстили района Брегът на боговете. 

Плажовете на Тропеа не могат да се нарекат тайни, но са сравнително спокойни и с красиви гледки. Маре Пиколо е един от тях, до който се достига по стълби от центъра на града. Той е и едно от най-добрите места да наблюдавате залеза със силуета на Стромболи в далечината. Тропеа е чудесна изходна точка, ако искате да обиколите Еолийските острови. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Италия! 

>
28 март 2022 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти