Начало / Статии / Статии - Филипините

Манила - 7 атракции в щастливата столица на Филипините

Автор

/

Манила е шумна, цветна и пълна с народ, но макар и да е столицата на Филипините, туристите често я прескачат в полза на райските острови като Боракай и Корон. Белите пясъци и неземните залези звучат далеч по-примамливо от големия град с всичките минуси на съвременния живот.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако решите да отделите поне ден (а най-добре два или три) на филипинската столица, ще сте сред истинските ценители, които ще почувстват бърканицата от испанско и азиатско наследство с щипка ултрамодерност, изпълнена по филипинска рецепта.

Наричаме Манила “щастливата столица”, защото според редица проучвания филипинците са едни от най-щастливите хора на Земята (обикновено влизат в топ 20).

Интрамурос

До началото на 20-и век Манила се е простирала само докъдето са границите на Интрамурос - стария град, обрамчен с крепостни стени от 16-и и 17-и век. В продължение на няколко века това е била столицата на испанските Източни Индии, откъдето Испания контролира азиатските си владения. Старата част на Манила носи странното усещане за старовремски европейски град - само дето е твърде далеч от Европа.

Музей Аяла

Този музей ще ви даде няколко часа хлад в климатизираните си зали, докато се запознавате с най-доброто от изкуството, етнологията и археологията на Филипините. Бродирана коприна, древни кораби и злато от преди колонизацията - тук определено се пазят съкровища.

Дворецът Малаканянг

През 2016 г. новият президент на Филипините Родриго Дутерте влезе в световните новини, след като обяви, че няма да се нанесе в двореца, защото вътре имало призраци. Ако вие сте по-смели от него, можете да се разходите из историческата сграда, построена през 1750 г.

Разходка в залива Манила

Заливът Манила е идеален за разходка по залез. Крайбрежната алея е поръбена с палми, а откъм града се редуват шумни булеварди, небостъргачи и накрая яхтеното пристанище със симпатична зона с кафенета и ресторанти. Тук е мястото да опитате улична храна и да послушате изпълненията на уличните музиканти.

Църкви и катедрали

Снимка: iStock by Getty Images

Повечето църкви в Манила са преживели пожари, земетресения, цунами и войни, но са устояли във времето. Църквата Киапо е с барокова фасада и две кули, а отвътре е модерна и светла. Интересна е дървената икона на Христос в цял ръст, който носи кръста си - донесена тук през 1606 г., след като била изработена в Мексико.

Катедралата на Манила е построена през 1571 г. и заради всички природни бедствия, които е преживяла, всъщност виждате осмата й версия.

Сан Агустин пък е най-старата каменна църква във Филипините и е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Пазарът за морска храна Пасай

Снимка: iStock by Getty Images

Този пазар е мрежа от тесни алеи, от двете страни на които са подредени сергии с купища прясна риба, омари, раци, миди, скариди и какво ли още не. Според местните обичаи можете да купите каквото искате от пазара и да го занесете в ресторантите до него, за да ви го приготвят.

Молове

Снимка: iStock by Getty Images

В Манила ще намерите едни от най-големите и най-модерните молове в целия свят, нищо че не се борят за световни рекорди. Greenbelt Mall има над 300 магазина и ресторанта, като е свързан с издигнати пешеходни зони с други магазини и шопинг зони. SM Megamall е с над 800 магазина, боулинг зала, кино и ледена пързалка.

Вижте оферти за почивка на Сейшелите!

>
08 септември 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

острови

плажове

съвети

Забележителности наоколо

Избрани оферти